Preţurile au crescut cu puţin şi în ianuarie

preturiÎn prima lună din acest an, preţurile de consum au crescut cu 0,4% şi faţă de luna anterioară şi faţă de ianuarie 2014, înregsitrîndu-se astfel un nou minim istoric al inflaţiei, după ce la finalul anului trecut acest indicator era de 0,83%.

În ianuarie, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la legume (cu 4,5%), ouă (cu 1,2%) şi fructe (cu 1%). Majorări de preţuri de sub 1% au fost înregsitrate la marea majoritate a produselor alimentare, ieftiniri cu acelaşi procent fiind înregistrate doar la carne de porc, miere de albine, zahăr, ulei, fasole şi citrice. Cam aceeaşi situaţie a fost consemnată şi la mărfurile nealimentare, cele mai multe scumpindu-se cu mai puţin de 1%, excepţii fiind maşinile de spălat şi combustibilii care s-au ieftinit insesizabil. În schimb, tarifele serviciilor au crescut pe linie, cea mai mare creştere, de aproape 1%, fiind înregsitrată la furnizare de apă, servicii de canalizare şi salubritate.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, faţă de decembrie 2014, preţurile au crescut cu 0,5% la alimente şi cu 0,2% la mărfuri nealimentare, în timp ce tarifele serviciilor s-asu majorat cu 0,6%. Comparativ cu ianuarie 2014, alimentele s-au ieftinit cu 0,7%, produsele nealimentare au avut preţuri mai mari cu 0,5%, iar tarifele au crescut cu 2,2%.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2014 – ianuarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2013 – ianuarie 2014), calculată pe baza Indicelui Preţurilor de Consum, este de 1%. Creşterea medie a preţurilor, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum, a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013. Reamintim că, la începutul lunii februarie, Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

V.D.

Articole din aceeasi categorie