Preşedintele CSM: „Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu”

Curtea de Apel Cluj a prezentat, luni, bilanţul activităţii instituţiei şi a instanţelor din subordinea sa, pe anul trecut. Prezentă la conferinţa de presă organizată cu această ocazie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ, a declarat că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, ci o componentă a independenţei acestora. Potrivit Nicoletei Ţînţ, avem nevoie de judecători care să nu fie cu gândul la nimic altceva decât la dosarul pe care îl au în faţă.
„Societatea trebuie să ştie că judecătorii şi procurorii au interdicţii pentru că avem nevoie de judecători care să nu fie cu gândul la nimic altceva decât la dosarul pe care îl au în faţă. Iar când în mod abrupt ataci la maniera care a fost, cred că judecătorii trebuie să utilizeze toate pârghiile legale pentru a determina puterea legiuitoare să renunţe la acest demers. Legea de eliminare a pensiilor a fost adoptată, iar demersurile au fost de a explica tuturor că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, ci o componentă a independenţei acestora. (…)
Dacă dispoziţiile vor fi considerate neconstituţionale şi legea se va întoarce în Parlament, realmente vom fi un partener de discuţii, iar dacă va intra în vigoare, o vom respecta”, a declarat preşedintele CSM.
În ceea ce priveşte bilanţul pe 2019 prezentat ieri, preşedintelui Curţii de Apel Cluj, Denisa Băldean, a declarat că a crescut foarte mult numărul de dosare înregistrate la judecătorii. La instanţele din cadrul Curţii de Apel Cluj au fost sesizate cu judecarea 155.794 de dosare, mai multe decât cele din 2018 – 150.626 de dosare.
Potrivit raportului, din ultimii trei ani 2017, 2018, 2019, se poate constata faptul că, la Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia, numărul cauzelor de soluţionat, rezultat prin însumarea numărului de dosare rămase nesoluţionate la sfârşitul anului precedent, a fost de 650.977 de dosare, ceea ce reprezintă un număr impresionant de dosare, pentru cele 22 de instanţe din aria de activitate a Curţii.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Preşedintele CSM: „Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu”

  1. ovi

    Spui bancuri coano?

  2. Tina

    „avem nevoie de judecători care să nu fie cu gândul la nimic altceva decât la dosarul pe care îl au în faţă”.

    Tinand cont de aceasta logica ma intreb :

    – doar judecatorii trebuie sa fie concentrati la ceea ce lucreaza ?
    – medicii beneficiaza de aceasta pensie speciala ? Intreb pentru ca in cazul judecatorilor se risca libertatea dar in cazul medicilor se risca viata oamenilor!
    – dar oare dascalii nu ar trebui sa nu fie si ei cu gandul la nimic altceva decat la actul de educatie ? Pentru ca in cazul lor se risca viitorul acestei natii.

    Pana la urma, munca fiecaruia conteaza.
    De ce unii se cred mai importanti decat altii ?