Polo. Marea şi frumoasa FAMILIE a Voinţei Cluj 70 s-a reunit la Cluj – Napoca!

Am prins graţie unei mari echipe – Voinţa Cluj, antrenor Sarkadi Arpad – şi graţie unor mari sportivi, momente de vârf ale polo – ului clujean, peste un deceniu de succese pe plan naţional şi internaţional prin convocarea jucătorilor clujeni la loturile naţionale (juniori, tineret, seniori). Au fost ani în care cu greu mai găseai un loc în tribuna vechiului Bazin Olimpic şi nu trebuiau să fie adversare Dinamo sau Rapid. Sunt amintiri care nu se vor şterge niciodată, care rămân etalon pentru ceea ce a fost polo – ul clujean şi cel naţional în anii ’70.
Iată că după multe încercări, Radu Rusu reuşeşte să convoace într-un cantonament local – sunt convins că admiteţi acest termen -, nu mai puţin de 21 de coechipieri, cei care au dat strălucire echipei Voinţa. O Voinţa Cluj care, deşi nu a câştigat niciodată titlul naţional, a reuşit de foarte, foarte multe ori să încurce granzii Bucureştiului, plusul reprezentându – l convocarea mai tuturor jucătorilor la loturile naţionale de juniori, tineret şi seniori, pentru toate competiţiile importante, Europene, Mondiale, Jocuri Olimpice, Universiade, Campionate Balcanice.
Au răspuns convocării – locul de întâlnire rămâne exemplar prin istoria încărcată, hotelul Stadion, manager Florin Ille – Szilagyi Ştefan, Fulop Francisc, I. Pop, C. Gyarfas, E. Pop, fraţii Rusu (Claudiu şi Radu), D. Colceriu, Olpretean, V. Burdea, K. Donogan, D. Crăciuneanu, H. Ioanette, G. Kovacs, D. Ilea, S. Scurei, T. Cristea, A. Harbula, Szilagyi A., T. Chirilă, reunire a lotului pe axele Statele Unite, Ungaria, Germania, Suedia, România.
Discuţia cu Radu Rusu – în exclusivitate pentru FĂCLIA – a evidenţiat ceva ce nu se regăseşte la alte echipe din ţară sau de peste hotare, noţiunea de FAMILIE: “Ceea ce ne-a caracterizat a fost unitatea sufletească, eram unul pentru toţi şi toţi pentru unul şi nu numai în bazin, ci şi în viaţa de toate zilele. Această unitate nu mi-a fost dat să o văd la nicio altă echipă din ţară sau străinătate. Şi această unitate sufletească ne a- adus azi, 22 august, împreună, demers la care ne gândim de foarte mult timp. Mă bucur şi ne bucurăm că am reuşit să-l materializăm acuma, azi şi aici. Pentru a ne întâlni am apelat la Claudiu Rusu ca responsabil pentru Suedia, la Szilagyi Ştefan pentru Ungaria, la Sebok Ladislau pentru România, eu ocupându-mă de spaţiile Germania şi Canada. Am rezonat cu toţii din prima clipă, dovadă că suntem 21. Absenţi motivaţi sunt Szilagyi Endres şi Ernest Olpretean. Este o întâlnire de suflet. Vom merge la mormintele celor care ne-au părăsit şi mă refer la Eugen Marchiş, fostul preşedinte al Clubului Sportiv Voinţa, un om minunat, alături de noi tot timpul. Ne gândim apoi la Sarkadi Arpad, un antrenor extraordinar, ne gândim la Aurel Ardeleanu care, deşi era antrenorul Politehnicii Cluj, era alături de noi. Nu în ultimul rând ne gândim la Mircea Ion Radu, gazetarul alături de noi tot timpul, un condeier obiectiv, model pentru mulţi jurnalişti. Polo – ul românesc din zilele noastre? Campionatul intern, organizat sub forma unei Ligi, este slab şi este reflectarea comportării naţionalei de seniori a României, departe de ceea ce am fost şi reprezentat noi. În anii ’70, România era între primele 6 echipe în topurile internaţionale. Să nu uităm locul 4 la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), ca să dau un exemplu. Apoi, jucam împotriva unor forţe cum au fost ex – URSS – ul, Italia, ex – Iugoslavia, Ungaria, care au rămas puternice şi în zilele noastre, două sub alte denumiri, Rusia şi Serbia. Vreau să mai subliniez un lucru foarte important. Toţi am reuşit în viaţă, toţi ne-am realizat profesional în diverse domenii de activitate. Este la fel de important ca şi faptul că am funcţionat şi funcţionăm în continuare ca o FAMILIE!”.

Cred că orice alte cuvinte sunt de prisos. Cele mărturisite mai sus trebuie luate şi ca o profesiune de credinţă a tuturor şi subliniez acest cuvânt, a tuturor. Reuniţi şi graţie eforturilor colegului nostru Ovidiu Blag, mereu alături de Campionii Clujului. Nu în ultimul rând, trebuie amintit şi Adrian Olar (editor TVR Cluj), autorul unui interesant colaj cinematografic al Voinţei 70.
Radu Rusu nu – şi arată deloc vârsta. Continuă să joace polo. Este de patru ori campion mondial Master (veterani) şi de cinci ori campion european Master, cu Dusseldorf. Din 2018, Master înseamnă Napoli 2000 ca şi club, plus Europenele Master din Slovenia.
Familia VOINŢA Cluj 70 este la Cluj – Napoca, loc al tinereţii, loc al amintirilor despre frumoase şi trainice succese, loc al împlinirilor personale. Personal am o singură dorinţă, una singură, o nouă întâlnire, 2019 înainte de toate.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Polo. Marea şi frumoasa FAMILIE a Voinţei Cluj 70 s-a reunit la Cluj – Napoca!

  1. dodo

    Mă bucur nespus că au reușit să se intâlnească !Felicitări Radu !