Platformă de lansare a „soiei de Turda” pe piaţa europeană

„Platforma de soia”,  acţiune organizată de Staţiunea de Cercetare –Dezvoltare Agricolă (SC-DA) din Turda pentru al treilea an consecutiv a reunit, pe câmpul experimental al instituţiei, soiuri de soia produse în cele 23 de ţări europene membre ale asociaţiei Donau Soja, cu sediul la Viena, în Austria. Platforma, prezentată în cadrul unei manifestări ce a avut loc joi, 28 iulie, a cuprins şi 16 soiuri de soia produse la SC-DA Turda. „Datorită organizării acestei platforme, soiurile noastre au reuşit să intre pe piaţa europeană a soiei”,  a declarat secretarul ştiinţific al SC-DA, dr. Felicia Mureşan.  Aceasta a precizat că, pe lângă prezentarea soiurilor româneşti şi străine de soia, manifestarea a inclus prezentări ale unor „aspecte privind ameliorarea soiei, tehnologia de cultură, producerea de sămânţă, precum şi procedee de prelucrare a acestei plante”. La sala de conferinţe a hotelului Sun Garden au susţinut informări pe acest subiect cercetători de la SC-DA. Printre aceştia s-au aflat dr. Eugen Mureşan, şeful laboratorului „Ameliorare soiuri de soia”,  dr. Raluca Rezi, cercetător în cadrul aceluiaşi laborator, dr. Camelia Urdă şi dr. Felicia Mureşan.

Partea „de sală” a manifestării s-a încheiat cu prezentarea unor fertilizanţi şi pesticide, produse de firme renumite, precum BASF, Naturevo, Adama sau Slaten-Union, care au contribuit la dezvoltarea soiei, după cum a precizat dr. Felicia Mureşan.

Intrarea soiurilor de soia produse la SC-DA pe piaţa europeană datează din anul 2013, „de când am început să organizăm aceste platforme” a menţionat secretarul ştiinţific al instituţiei turdene de cercetare în domeniul agricol. Atunci, la SC-Da s-a desfăşurat un simpozion cu participare internaţională, unde s-a vorbit despre „Soia în România – prezent şi perspective” a mai adăugat Felicia Mureşan.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie