Peste jumătate dintre români se tem să se apuce de afaceri

Românii care ar vrea să înceapă o afacere sînt descurajaţi în primul rînd de frica de faliment, de teama unui venit nesigur şi pentru că sînt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde proprietăţile

Astfel, 53% dintre românii cu vîrste cuprinse între 18 şi 64 de ani au spus că frica de faliment i-ar descuraja dacă ar avea ocazia să înceapă un business, se arată într-un raport al CE privind inovaţia şi competitivitatea în 2011. Potrivit sondajului, românii se tem cel mai mult de faliment, urmaţi de japonezi şi francezi. Perspectiva unui venit nesigur este a doua dintre temerile care îi împiedică pe români să facă afaceri, 43% dintre respondenţii la sondaj arătîndu-se îngrijoraţi de această perspectivă. Totodată, 31% dintre românii care ar putea începe o afacere se tem că şi-ar putea pierde proprietăţile.

La nivelul UE, principalul factor descurajator pentru cei care ar avea oportunitatea să înceapă un business este de asemenea frica de faliment (49%), urmată de venitul nesigur (40%), pierderea proprietăţilor (37%), nesiguranţa locului de muncă (20%), eşecul personal (18%) şi lipsa de timp sau de energie (15%). Într-un clasament privind teama de faliment care cuprinde 24 de ţări, majoritatea europene, România se află pe primul loc, urmată de Japonia (49%), Franţa (circa 46%), Grecia şi Spania (45%). Doar 27% dintre chinezi se îndepărtează de ideea de a începe o afacere din cauza acestei temeri, în timp ce în SUA procentajul este de circa 22%. Cei mai optimişti sînt sud-coreenii, doar 18% dintre aceştia fiind îngrijoraţi de perspectiva falimentului. În Grecia, Italia, Cipru, Slovacia şi Turcia, respondenţii au fost mai degrabă îngrijoraţi de securitatea locului de muncă şi pierderea proprietăţilor. În Malta, China, Coreea de Sud şi Lituania, cei mai mulţi dintre participanţii la studiu se tem în primul rînd de eşecul personal. Suedezii, finlandezii şi norvegienii consideră că înfiinţarea unui business necesită prea mult timp şi efort.

Articole din aceeasi categorie