Pădurile Apusenilor vor fi protejate prin programul ‘’Scutul Pădurii’’

Pădurile Apusenilor vor fi protejate prin intermediul unui program denumit “Scutul Pădurii” în care vor fi implicate Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în colaborare cu Garda Financiară, Garda Naţională de Mediu şi Instituţia Prefectului. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, ca răspuns la o solicitare a senatorului Alexandru Cordoş pe tema defrişărilor ilegale din Munţii Apuseni.

Ministrul delegat Lucia Ana Varga i-a transmis senatorulului Alexandru Cordoş la  nivelul Cabinetului său, respectiv la nivelul direcţiilor de specialitate ale autorităţilor centrale care răspund de silvicultură, că există grupuri de lucru ce au ca obiectiv principal promovarea unor reglementări pentru a sancţiona faptele infracţionale şi contravenţionale. “În cadrul ministerului, momentan, se urmăreşte adoptarea unui protocol între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministerul Afacerilor Interne care să stabilească mecanisme mai eficiente de colaborare la nivel central şi în teritoriu pentru prevenirea şi combaterea defrişărilor şi a faptelor ilegale asociate privind circulaţia şi comercializarea ilicită a materialelor lemnoase, inclusiv privind fraudele şi corupţia. Prin intermediul programului de acţiune “Scutul Pădurii”, se urmăreşte prevenirea  şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri. Acest proiect  este aplicat prin structurile centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ale Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în colaborare cu Garda Financiară, Garda Naţională de Mediu şi Instituţia Prefectului.” a răspuns ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga.

Senatorul Cordoş apreciază strategia ministerului de resort în privinţa protejării pădurilor, precizînd că, prin colaborarea cu administraţia locală, se va reuşi combaterea traficului ilicit de lemne. “Ministerul a prezentat o strategie complexă de prevenire şi combatere a defrişărilor ilegale şi necontrolate din zona Munţilor Apuseni, iar implementarea acestor planuri de acţiune este necesară, deoarece există şi un pericol major de inundaţii din cauza tăierilor masive ale pădurilor. Totodată, prin colaborarea administraţiei centrale cu cea teritorială, vom reuşi să aplicăm nişte direcţii eficiente de prevenire, combatere şi sancţionare a faptelor de corupţie în industria lemnului din zona noastră”,  a declarat senatorul Alexandru Cordoş.
Parlamentarul clujean a punctat şi necesitatea de implementare a regulamentelor europene obligatorii pentru statele membre ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv prevenirea comerţului ilicit şi tăierea ilegală a arborilor.

În ceea ce priveşte desfăşurarea proiectelor privind alocarea de fonduri pentru reîmpădurire, Ministerul Mediului şi a Schimbărilor Climatice precizează că lucrările de regenerare se finanţează din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, prevăzut de art.33 din Legea nr.46/2008 din Codul Silvic.
În judeţul Cluj, tăierile ilegale de păduri au devenit un fenomen, situaţii de acest gen  fiind în comunele Beliş, Mănăstireni, Măguri-Răcătău, dar şi în toată zona munţilor Apuseni unde sînt 11 primării care au acceptat tăieri necontrolate de arbori.

Şeful Inspectoratului de Regim Silvic şi Vînătoare Cluj, Istrate Steţco, susţine că  un raport de control pe tema tăierilor ilegale de pădure a scos în evidenţă faptul că numai în 2012 s-au tăiat 59 de mii de metri cubi de pădure în zona Mărişel, valoare prejudiciului ridicîndu-se la 5 milioane euro.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie