O nouă ofensă adusă Centenarului Marii Uniri

După ce la începutul anului a expus coroana regelui Ştefan al Ungariei, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei vine cu o nouă acţiune ofensatoarea şi de-a dreptul jignitoare în plin an al Centenarului. Dintr-un comunicat transmis presei aflăm că pe parcursul acestei luni, muzeul clujean va expune steagul Elisabeta, regina Ungariei şi împărăteasă a Austriei, obiect care a fost confecţionat la comanda Societăţii Carpatine Ardelene din Cluj, în anul 1900. ‚’Acesta ilustrează cultul dedicat împărătesei Elisabeta de către maghiarii din Cluj, după 1898, anul morţii acesteia. La Cluj, în amintirea împărătesei a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod şi un spaţiu de agrement şi promenadă, au fost amplasate plăci comemorative, s-au plantat arbori. Cultul împărătesei a fost legat de interesul pentru frumuseţile naturale, ceea ce explică manifestările comemorative organizate de
Societatea Carpatină Ardeleană’’, au anunţat reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Nu ştim cine a avut ideea aducerii acestui obiect la Cluj-Napoca pentru a fi expus în plin an al Centenarului însă gestul este unul mai mult decât ofensator. Precizăm că nu este prima dată în acest an când conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei vine cu iniţiative care pot trezi anumite sensibilităţi în rândul majorităţii româneşti. La începutul acestul an, când au debutat acţiunile dedicate Centenarului, conducerea muzeului clujean a organizat expoziţia cu coroana regelul Ştefan al Ungariei. Pentru ca obiectul să poată fie expus la Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a plătit o asigurare de 50.000 de lei. Ce e interesant că pentru Steagul Elisabeta şi pentru coroana regelui Ştefan, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a găsit soluţii pentru a le expune aici, la Cluj-Napoca dar pentru simboluri româneşti legate fie de Marea Unire fie de alte momente ale istoriei românilor nu. Mai mult, expoziţia permanentă a muzeului este închisă de mai bine de nouă ani şi nu există nicio şansă ca până la finalul anului în care celebrăm Centenarul Marii Unirii să fie redeschisă. Oare ce idei năstruşnice vor mai fi puse în practică până la sfârşitul anului pentru a ridica în slăvi asuprirea maghiară asupra acestui colţ de lume? În aceste condiţii, Ministerul Culturii are, credem, largi posibilităţi de a finanţat acţiunile muzeului clujean în contra interesele populaţiei româneşti majoritare.

Cosmin Puriș

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to O nouă ofensă adusă Centenarului Marii Uniri

  1. coco

    draga „jurnalistule”! esti un instigator fustrat…din cauza celor ca tine a ramas romania la coada vacii

  2. deceneu

    de ce sa ne facem griji de o expunere a steagului Elisabeta, regina Ungariei şi împărăteasă a Austriei.Este doar o copie.Totul e trecator in lumea asta si e bine sa raspundem unor asemenea provocari cu ignoranta.Steagul nu-i reprezinta nici macar pe unguri. Reprezinta simplu Casa de Austria,anii de vasalitate ai Ungariei la Casa de Austria.Ani pe care chiar ungurii ii regreta in ciuda marilor avantaje avute ca vasali.Aceasta actiune dovedeste clar cat de influentabila a fost cultura ungara.Au luat ceva de la austrieci,de la germani,de la cehi si slovaci si nu in ultima instanta de la romani. Sa te lauzi mereu cu ce nu e al tau,este si asta un fel de a fi caci ungurii sunt si astazi minoritari in propria lor tara.Ungaria traieste si astazi in trecut in ciuda faptului ca nu au istorie.Noi romanii chiar daca sarbatarim anul asta centenarul si in manuscriptele unora suntem un stat tanar,tot in acele manuscripte se sustine faptul ca suntem aici inntre Nistru si Tisa,intre Dunare si Carpati de peste 2000 de ani. Avem o limba si o cultura care sta la baza latinitatii tuturor popoarelor latine. Deci oricat s-ar straduii ungurii sa submineze Centenarul Marii Uniri nu vor reusii sa stearga cei peste 2000 de ani de continuitate latina in Carpati si in Panonia chiar cai daca sapi la Budapesta dai numai peste artefacte daDaca stau si ma gandesc(tot din surse istorice) pana acum 100 de ani aproximativ,in Europa se vorbea oficial limba latina. Poate nu ar fi rau sa reconsideram iarasi limba latina si sa se oficializeze ca limba europeana ca sa ne putem toti intelege. Napoleon a spus „Ce se intampla astazi aproape ca are dreptate.