O familie plăteşte lunar, în medie, 70 lei pe medicamente

O gospodărie plăteşte lunar pentru produse farmaceutice aproximativ 70 de lei, respectiv 10% din totalul cheltuielilor, acest procent fiind depăşit doar de cele alocate pentru alte două tipuri de mărfuri nealimentare – tutun şi carburant.

Conform unui studiu al companiei Coface, 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt îndreptate spre produsele farmaceutice, acest tip de marfă având un preţ relativ constant în ultimul an (conform indicelui de preţuri). Comparativ cu 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 lei. O explicaţie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice şi depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani, ajungând la 9.947 de unităţi.

A crescut profitabilitatea sectorului farmaceutic
Pe de altă parte, profitabilitatea sectorului farmaceutic a crescut de la 3,1% în 2015, la 3,9% în 2016 şi mai mult de jumătate dintre companii au efectuat investiţii în 2016. Totuşi, deşi a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condiţiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente.

Din totalul de 1.634 de companii active în 2016, Coface a analizat 269 de companii (circa 16,5%), care au o pondere de 79% în cifra de afaceri la nivel de sector. Cele mai multe companii (48%) sunt încadrate drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii cu un risc mare de insolvenţă, respectiv 39% cu risc scăzut.

Exporturile de medicamente au trecut de 751 milioane euro
Valoarea totală a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat în 2017 la 751 milioane euro, din care 512 milioane de euro au fost exporturi către Uniunea Europeană. Principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai României sunt Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, doar aceştia trei reprezentând 55%.

În schimb, totalul importurilor s-a ridicat anul trecut la 2,9 miliarde de euro, aproximativ 2,6 miliarde de euro provenind din ţările Uniunii Europene.

Articole din aceeasi categorie