Nouă scumpire a alimentelor

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut pentru a patra lună consecutiv, în ianuarie, ca urmare a majorării preţurilor la uleiuri vegetale, zahăr şi grâu.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie 2020, acest indice a crescut cu 0,7%, comparativ cu decembrie 2019, şi cu 11,3% faţă de ianuarie 2019, până la 182,5 puncte.
Factorul principal care a stat la baza creşterii a fost un salt de 7% înregistrat de preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă. De asemenea, preţul zahărului a crescut cu 5,5%, pe fondul prognozelor referitoare la o producţie mai scăzută de zahăr în mai multe ţări mari producătoare. În schimb, după 11 luni de creştere, preţul cărnii a înregistrat o scădere de 4%, în contextul reducerii achiziţiilor în China şi Extremul Orient, dar şi a cantităţilor mari de carne de porc şi vită disponibile la export.
FAO a mai anunţat că se aşteaptă în acest an la o producţie record de cereale la nivel global de 2,715 miliarde tone, cu 2,3% mai mult decât producţia înregistrată în 2019. De asemenea, comerţul mondial cu cereale în sezonul 2019/2020 este prognozat să crească cu 2,3%, până la 420,2 milioane tone, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, ca urmare a creşterii livrărilor de grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina spre Asia.

Articole din aceeasi categorie