Noi modernizări la Băile Cojocna

Cunoscătorii de istorie din partea locului spun că din Evul Mediu de aici se exploata sarea, iar aceste adâncituri geometrice au fost năpădite de ape, care, prin salinitatea lor, au fost hărăzite să aline multe suferințe umane.
Așa s-a născut rustica noastră stațiune în ale cărei ape, înnobilate cu sare din bogăția subsolului Câmpiei Transilvane, s-au scăldat multe generații spre a-și trata suferințele reumatice, ale artritei, durerile musculare și osoase, întărind sistemul umanitar, având și un benefic rol de a proteja organismul de atacul bacteriilor și virusurilor, prevenind bolile infecțioase, al anemiei, dar și al virozelor.
Din scurtul dialog purtat cu ec. Dorel Timofte, administratorul acestei stațiuni care a fost bine dezvoltată cu fonduri europene în anii 2007 – 2009, am reținut faptul că bilanțul anului trecut a fost încheiat cu beneficii, plătindu-se și multe datorii înregistrate de unitate în anii precedenți, ani în care sezoanele estivale au fost vitregite din pricina ploilor căzute în perioada concediilor. Cojocna este atât o bază de tratament, cât și un mic „litoral’’ al Clujului, unde în weekend cele peste 300 de locuri de parcare autoturisme sunt insuficiente, iar cele două lacuri saline, unul de 7 m adâncime, altul de 60 m, asigură condiții optime pentru băi sănătoase și spații amenajate pentru plaje.
Pentru miile de turiști ce vin aici pentru băile din aer liber și cele din spații încălzite, conducerea stațiunii a finalizat numeroase lucrări cerute de un ridicat confort balnear, investiții finalizate din venituri proprii.
Am început cu schimbarea porților, ne spune dl. Dorel Timofte, deoarece erau destul de… bătrâne și obosite. Acum avem porți în stil maramureșean, ele fiind un bun reper în geografia turistică a localității.
Desigur, a trebuit să refacem întregul iluminat public din perimetrul stațiunii prin schimbarea cablajului și montarea unor becuri economice, am zugrăvit și igienizat toate spațiile interioare și exterioare, procurând și cheresteaua din care pregătim noile pontoane ce se vor monta în jurul lacului nr. 1.

Tot pentru sezonul cald am achiziționat baterii solare pentru procesarea apei calde necesară multiplelor dușuri din zona garderobei, iar la unitatea de alimentație publică am schimbat mobilierul și am montat un boiler de 300 litri pentru asigurarea consumului de apă caldă menajeră.
Pentru buna funcționare a tratamentului balnear pe perioada sezonului rece, am placat cădițele din beton cu mozaicuri, am schimbat bateriile acestora cu altele noi – monobloc, modernizând, în același timp, sistemul de încălzire și reciclare a apei din piscină, care are o capacitate de 64 mc.
Dacă mai adăugăm faptul că am achiziționat și montat o saună uscată din cele mai moderne, am creat toate condițiile necesare atât pentru populația ce vine să facă cure de tratament la Băile Cojocna, care sunt deschise zilnic în acest sezon pentru băile calde, cât și pentru turismul de agrement în această zonă rustică, spre care s-a reabilitat, e adevărat, prin cârpeli, și drumul județean care a distrus multe mijloace de transport în ultimii ani.Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Noi modernizări la Băile Cojocna

  1. Aiurel

    „întărind sistemul umanitar” 🙂 Simpatic!