Nici clujenii nu-şi curăţă coşurile de fum

În județele Cluj, Alba, Maramureş, Vaslui, Hunedoara, Mureș şi Sibiu, în 7 din cele 10 cazuri petrecute de la începutul anului până acum, intoxicațiile cu monoxid de carbon au fost generate de gazele arse care nu au fost evacuate sau au fost evacuate insuficient, din cauza defectelor la coșurile de fum.

În zona deservită de compania Delgaz Grid (care acoperă 20 de județe, inclusiv judeţul nostru), 18 persoane au căzut victime intoxicației cu monoxid de carbon, iar 9 dintre acestea au murit asfixiate în perioada ianuarie – septembrie a acestui an. Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte de peste 50 de ani și provin – culmea! – din mediul urban.

La nivel național, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost înregistrate 422 de victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 137 persoane au decedat. Majoritatea incidentelor au fost generate de coșuri de fum defecte sau necurățate, de instalații electrice defecte / improvizate și de mijloace de încălzire defecte.

Compania Delgaz Grid avertizează că monoxidul de carbon este foarte periculos și acţionează fără să ne dăm seama, întrucât este indodor şi incolor, ceea ce îl face greu de depistat. Simptomele intoxicaţiei depind de durata expunerii şi de concentraţia monoxidului de carbon şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap, iar primele măsuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă. De aceea este important să verificăm sistemele de evacuare a gazelor arse, în fiecare an, la începutul sezonului rece.

Astfel, în blocuri de locuințe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior şi să verificăm dacă canalul de evacuare a gazelor nu este obturat, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi.

La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile, care trebuie curăţate de cel cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai cu persoane autorizate. Totodată, trebuie verificate şi îmbinările între sursele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări, dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă, provocând acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.
Nu trebuie nici să lăsăm copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcțiune şi este bine să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, precum și detectoare de incendiu care emit semnale sonore şi ne avertizează privind eventualele riscuri sau care chiar elimină pericolul.

Articole din aceeasi categorie