Municipalitatea clujeană a „uitat’’ de Crucea de pe Cetăţuie

Municipalitatea clujeană nu a refăcut Monumentul Crucea de pe Cetăţuie, deşi au trecut mai bine de şapte ani de când a fost vandalizat de persoane necunoscute. De asemenea, înscrisul de pe Monumentul Baba Novac din Cluj-Napoca, distrus în urmă cu mai mulţi ani a rămas la fel până în ziua de azi.
Monumentul de pe Cetăţuie a fost lăsat, în ianuarie 2012 fără cele trei plăci montate pe soclu şi pe care erau trecuţi eroi din timpul revoluţiei de la 1848-1849, precum şi iniţiatorii şi constructorii acestui edificiu. De asemenea, o parte din literele cu care era scris „Eroilor neamului’’ au fost dislocate din soclu”. Plăcile erau din bronz şi avea fiecare în jur de un metru pătrat şi jumătate. Pe una era scris următorul text: „Prin grija episcopului greco-catolic IULIU HOSSU şi a ministrului VALER POP pe acest loc a fost ridicată între 1936-1937 o cruce din lemn de stejar. Această mândrie turistică a Clujului a fost dinamitată în 1948 din dispoziţia comuniştilor care îşi începeau dominaţia asupra ţării. Actuala Sfântă Cruce, înălţată din iniţiativa domnului doctor FRANCISC ŢĂRANU, este o vindecare a rănilor suferite de oraşul nostru în urmă cu o jumătate de secol. Investitor PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA. Proiectant arhitect Virgil Salvanu. Executant SCC Transilvania SA, Grup 4 Instalaţii, SC Fortpres CUG SA, SC Tehnofrig SA. Perioada de execuţie 1993- 1997. Pe o altă placă erau menţionaţi câţiva eroi din timpul lui Avram Iancu, respectiv: Alexandru Bătrâneanu, prefectul Clujului; Vasile Simonis, subprefectul Clujului; Vasile Turcu, tribun. De asemenea, pe o latură a soclului era amplasată o placă pe care era menţionat cărturarul sas Ştefan Ludwig Roth, un apărător al limbii române.
Deşi au trecut mai bine de şapte ani de la actul de vandalism, municipalitatea clujeană nu a făcut niciun demers pentru a aduce monumentul la forma gândită de regretatul arhitect Virgil Salvanu.
Crucea de pe Cetăţuie, ridicată după Revoluţie în memoria eroilor Revoluţiei de la 1848-1849, nu este singurul monument din Clu-Napoca vandalizat de persoane necunoscute şi pe care municipalitatea nu a binevoit să-l refacă. În această situaţie se află şi Monumentul Baba Novac. Monumentul a fost lãsat, în anul 2014 fãrã literele din bronz cu care era scris pe soclul „unguri’’ iar până în prezent municipalitatea nu a făcut nimic pentru a reface înscrisul. Statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, operă a sculptorului Virgil Fulicea, a fost ridicată lângă Bastionul Croitorilor în anul 1975, în amintirea generalului lui Mihai Viteazul.
Statuia, cu înălțimea de 1,80 m, este turnată în bronz și montată pe un soclu de beton, înalt de 2,2 m, placat cu travertin. Pe soclu se află inscripția: „Baba Novac căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975’’.
În septembrie 1998, în perioada în care Gheorghe Funar era primarul Clujului, pe statuia lui Baba Novac a fost montată o plăcuță cu textul: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601’’.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Municipalitatea clujeană a „uitat’’ de Crucea de pe Cetăţuie

  1. Unu'

    Simplu: nu este o prioritate a micuțului gargaragiu preocupat numai de perpetuarea camarile sale la primăria Clujului. De ce să își ridice în cap udemeriștii, când orice vot e valabil ?
    Mai bine lasă de batjocură monumentele noastre reprezentative, continuând să ne aburească cu proiecte megalomane care nu se împlinesc vre-odată (slavă Domnului! – chiar ne trebuie metrou la Cluj?).
    E cazul să ne trezim odată și să spălăm rușinea adusă prin încălecarea Clujului de către o mafie de cea mai joasă speță. „Realizările” primarului Boc? Incompetență, nepăsare, batjocură..