Munca, în perioadele de caniculă

Şi în perioada de vară trebuie luate măsuri de protecţie a angajaţilor în perioadele cu temperaturi extreme. Legislaţia actuală prevede că prin temperaturi extreme sunt acelea care, timp de două zile consecutiv, depăşesc 37 grade Celsius sau cele care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele respective, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri: * reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice * ventilaţie la locurile de muncă * alternarea efortului dinamic cu cel static * alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer * furnizare de apă minerală, câte 2 – 4 litri / persoană / schimb * echipament individual de protecţie * duşuri pentru angajaţi. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie ca, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sal cei ai angajaţilor, să ia, după caz, următoarele măsuri: * reducerea duratei zilei de lucru * eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17 * întreruperea colectivă a lucrului.

De remarcat că Institutul Naţional de Meteorologie are obligaţia să comunice, prin mijloacele de comunicare în masă locale, zonele în care se înregistrează temperaturi extreme. Dacă aceste temperaturi sunt depăşite, comunicarea trebuie repetată din 6 în 6 ore, pe toata durata menţinerii temperaturilor.

 

Articole din aceeasi categorie