Mitropolitul Andrei, aplaudat la celebrarea liturgică a Conferinţei Episcopilor din România

Primit şi condus în faţa Sfântului Altar, ca invitat de onoare, la Sfânta Liturghie celebrată joi, în Catedrala episcopală greco-catolică „Schimbarea la Faţă”, de episcopii catolici de rit latin şi bizantin din România şi Republica Moldova, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi atunci când s-a referit la necesitatea apropierii Bisericilor creştine, într-o lume tot mai tulburată de conflicte.

„Este clar pentru toată lumea că în vremurile acestea în care sunt aşa de multe probleme, apropierea Bisericilor creştine ar fi de mare folos. Ar fi de mare folos şi pentru pacea lumii, şi ar fi de folos şi pentru mărturia pe care ar putea-o da în faţa Europei care, deocamdată, la vârfurile ei, încă nu este prea angajată creştin. Oricum, Europa îşi datorează civilizaţia pe care o are Bisericii creştine şi ar trebui să regăsească lucrul acesta. Şi atunci, orice lucrare duhovnicească ce se săvârşeşte – în concret, acum, Conferinţa Episcopilor Catolici care s-a întrunit aici, la Cluj -, poate că este un pas înainte către o viaţă duhovnicească normală. Într-o ţară creştină ar trebui să fie o viaţă spirituală normală” – a spus ÎPS Andrei, conform înregistrării postate pe site-ului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Potrivit aceleiaşi surse, la celebrarea liturgică de la Catedrala „Schimbarea la faţă” au participat 16 ierarhi catolici de rit latin şi bizantin, aproximativ 100 de preoţi şi persoane consacrate şi sute de credincioşi greco-catolici, romano-catolici, dar şi ortodocşi, fiindcă celebrarea a avut o puternică notă ecumenică.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, înainte de finalul Sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, desfăşurate la Cluj-Napoca în perioada 3-5 mai, monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, a reamintit că, în momentul în care ÎPS Andrei a vorbit despre importanţa pe care o are mărturia comună şi apropierea între Biserici, toţi cei de faţă au aplaudat. „Suntem împreună, în această apreciere, că trebuie să ducem mai departe apropierea dintre noi, dintre Biserici, şi totodată această mărturie, comună, tot împreună, fiindcă baza de credinţă este comună” – a spus ÎPS Ioan Robu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ÎPS Ioan Robu s-a declarat optimist în ceea ce priveşte vizita Suveranului Pontif în România, în 2018. „Sfântul Părinte a fost invitat în România din partea Conferinţei Episcopilor Catolici, de asemenea, din partea Preşedinţiei, şi suntem informaţi că şi Patriarhia Română, patriarhul Daniel i-a trimis vorbă Sfântului Părinte că este aşteptat în România. Nu ştim când va veni, dar suntem aproape siguri că Sfântul Părinte va veni anul viitor” – a declarat monseniorul Robu. Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat opinia că vizita Papei Francisc în România ar putea coincide cu momentul beatificării a şapte episcopi greco-catolici „morţi în faimă de martiri sub regimul comunist, între anii 1950-1970”.

La rândul său, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat că nu se ştie precis când dosarele de beatificare vor intra pe masa cardinalilor, dar că aceste dosare sunt deja acolo, la Vatican, şi cauza este în lucru. „Este vorba de şapte episcopi, nu de unul, şi este foarte complexă cauza, atât timp cât sunt dovezi care mai apar sau alte surse care pot fi exploatate, pentru a demonstra beatificarea, şi până nu se încheie această parte, nu putem face o previziune”, a declarat PS Florentin.

La conferinţa de presă a fost prezent şi PS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, care s-a referit la situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Mitropolitul Andrei, aplaudat la celebrarea liturgică a Conferinţei Episcopilor din România

  1. Alex

    Felicitări Părinte Mitropolit Andrei!