Micii comercianţi consideră că activitatea ANAF duce la un efect “invers celui dorit”

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) susţine combaterea evaziunii fiscale, dar consideră că felul în care se desfăşoară campania anti-fraudă a ANAF va duce la un efect “invers celui dorit”.

“Scopul unei campanii anti-fraudă este combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sănătos de afaceri şi creşterea încasărilor la bugetul de stat, nu lichidarea unui numar cît mai mare de firme (…) Deşi susţinem combaterea evaziunii fiscale, considerăm că modul în care s-a desfăşurat campania ANAF pînă în prezent, prin suspendarea activităţii unor societăţi comerciale pentru nereguli în gestiunea internă sau lipsa unor elemente de birocraţie, va avea consecinţe dezastruoase asupra economiei şi asupra încasărilor la bugetul de stat, obţinîndu-se efectul invers celui dorit”, se spune într-un comunicatul semnat de Cora Muntean, preşedintele ANCMMR, citată de Mediafax.

Asociaţia consideră că legislaţia actuală – OUG nr. 91/2014, care modifică şi completează OUG nr.OUG nr. 28/1999 – are ”prevederi abuzive şi necesită modificări majore”, după cum abuzive sînt şi “sancţiunile aplicate de ANAF pentru nereguli găsite în gestiunea internă a unei societăţi, cum ar fi plusuri sau minusuri în gestiune sau lipsa unor elemente de documentaţie internă”, întrucît aceste nereguli “nu constituie neaparat dovezi ale evaziunii fiscale”.

“Atragem atenţia asupra faptului că suspendarea activităţii unui agent economic pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni are consecinţe deosebit de grave, şi nu în puţine cazuri duce la închiderea definitivă a unităţii, rezultînd în încasări reduse pentru buget şi pierderea de locuri de muncă, precum şi la descurajarea persoanelor care şi-ar dori să deschidă o afacere nouă”, apreciază asociaţia. ANCMMR propune ca “suspendarea activităţii agentilor economici să se facă numai în cazuri grave, cum ar fi unităţile care pun în pericol sănătatea publică” şi ca ”amenzile date pentru evaziune fiscală să fie proporţionale cu fapta şi stabilite la un nivel optim, astfel încât să descurajeze evaziunea, dar să nu ducă la falimentul firmelor”.

Suspendarea activităţii – doar pentru sume de peste 300 lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a prezentat premierului Victor Ponta o situaţie înse arătă că pentru 232 de firme a fost suspendată activitatea, din aproximativ un milion de societăţi, Ponta afirmînd că 150 dintre acestea meritau, probabil, sancţiunea. Ponta a anunţat recent că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentînd de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Anunţul a fost făcut după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacşiş” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Articole din aceeasi categorie