Mediatorii vor reformă radicală la nivelul acestei profesii

Specialiştii în mediere atrag atenţia că noua echipă de conducere care va fi aleasă în luna martie în fruntea corpului profesional al mediatorilor va trebui să acţioneze pentru consolidarea acestei profesii şi pentru a crea pîrghii care să determine părţile să opteze pentru această instituţie. Mediatorul clujean Paul Aghiniţă susţine că pînă acum cei care fac parte din această profesie s-au axat mai mult pe formarea de mediatori şi mai puţin pe actul de mediere.

‘’Activitatea de formare de mediatori a fost o afacere de opt milioane de euro, de care au profitat cîteva centre de formare de mediatori. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat boom de mediatori, ajungîndu-se în prezent să fie înregistrate aproximativ 7000 de persoane care practică această profesie’’, a declarat Paul Aghiniţă. El a spus că în prima parte a lunii martie, mediatorii din România trebuie să-şi aleagă reprezentanţii în Consiliul de Mediere, organismul de conducere al corpului mediatorilor şi că de aceste alegeri depinde viitorul profesiei de mediator. Pentru ocuparea celor nouă locuri din Consiliul de Mediere s-au înscris 61 de persoane.

Paul Aghiniţă este de părere că cei care vor forma noul Consiliu de Mediere vor trebui să gîndească o strategie pentru reformarea profesiei şi pentru a-i da o altă vizibilitate. El a mai subliniat că se impune crearea unui mecanism prin care cei aflaţi în litigii să fie orientaţi spre mediatori, ca variantă viabilă şi uşoară de soluţionare de disputelor. La rîndul său, Anca Lucia Stancu, managerul portalului mediere.net susţine că în prezent, în România, medierea este privită cu multă neîncredere şi că se impune schimbări profunde la nivelul profesiei. Potrivit Ancăi Luciei Stancu un semnal în direcţia reformei va fi dat, chiar de la Cluj-Napoca, în perioada 27 – 28 februarie 2015, în cadrul celei de a III-a ediţii a Galei Excelenţei în Mediere®, eveniment anual, reprezentativ pentru cei 6.769 de mediatori activi din România. ” Mediatorul din România trebuie să devină egalul mediatorului din oricare alt stat membru al Uniunii Europene.

În acest moment, în România, medierea este privită cu multă neîncredere, din motive lesne de înţeles. În lipsa unei promovări adecvate a acestei profesii în ţara noastră, s-a încetăţenit ideea că nu există informaţii despre mediere. Mulţi români, fără să aibă acces la informaţii pertinente, se întreabă: Ce este medierea? Cu ce mă poate ajuta un mediator?. Avem nevoie de schimbări profunde şi alegerile din acest an trebuie să reformeze, în cel mai bun sens, întreaga profesie. Pînă la urmă, o reformă puternică începe chiar la Gala Excelenţei în Mediere®, prin prezenţa la eveniment a elitei mediatorilor şi a celor care doresc să pună umărul la promovarea acestei profesii şi continuă cu alegerea unor reprezentanţi ai mediatorilor, care să muncească cu suflet şi dedicaţie pentru a face ca această profesie să fie aşezată acolo unde îi este locul într-o societate civilizată”, a declarat Stancu.
C.P.

Articole din aceeasi categorie