Mâncăm franzelă cu pâine

.

Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de români, anul trecut consumul mediu lunar fiind de 8 kilograme, adică 96,5 kilograme de persoană pe an.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, consumul mediu lunar de carne proaspătă pe român a fost, în anul 2018, de 3,60 kg, în creştere faţă de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană.
Consumul de lapte a fost de 5,63 litri/persoană (5,77 litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,21 litri/persoană în 2017 şi 6,08 litri/persoană în 2018), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,12 litri/persoană în 2017 şi 4,26 litri/persoană în 2018).
Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,66 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,08 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat şi în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24 kg/persoană).
Cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.
Consumul de legume şi conserve din legume a fost de 8,08 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,01 kg/persoană) şi în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (5,65 kg/persoană)
Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03 kg în 2018 şi 3,90 kg în 2017.

Articole din aceeasi categorie