Majorarea salariului din industria tutunului a dus la o creştere a salariului mediu pe economie

salariuDeşi pe ansamblul economiei salariul mediu net a crescut în februarie cu 5 lei, în majoritatea activităţilor economice cîştigurile salariale au fost mai mici, creşterea fiind determinată, în special, de majorarea cu peste 41% a salariului din industria tutunului, care a ajuns la nivelul mediu de 4.731 lei.

În februarie, salariul mediu net a fost de 1.553 lei, în creştere faţă de ianuarie cu 5 lei, cele mai mari salarii fiind obţinute în fabricarea produselor din tutun. Comparativ cu februarie 2012, salariul mediu net a crescut cu 5,5%, dar indicele cîştigului salarial real a fost de 99,9%. Faţă de ianuarie, indicele cîştigului salarial real, calculat ca raport între indicele cîştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100%. Faţă de octombrie 1990, indicele cîştigului salarial real a fost de 116,8%.

Salarii mai mici ca în ianuarie

Poate părea paradoxal, însă, în pofida creşterii de ansamblu a salariilor, în majoritatea activităţilor nivelul salariului mediu a fost mai mic decît cel din ianuarie. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (între 8% şi 10%), în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice (între 3% şi 7%) şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hîrtiei şi a produselor din hîrtie, cercetare – dezvoltare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, captarea, tratarea şi distribuţia apei (între 2% şi 3%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariului mediu în sănătate şi asistenţă socială (cu 0,3%) şi învăţămînt (cu 0,2%) şi o creştere în administraţia publică (cu 1%).

Industria tutunului – campioană la creşteri salariale

Aşa cum aminteam, majorarea de 41,8% a salariului din industria tutunului a determinat şi creşterea pe anssamblu a acestui indicator. Alte creşteri salariale s-au înregsitrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale (între 8% şi 11%), în industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi de servicii, transporturi aeriene, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (între 3,5% şi 7,5%).

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie