Magistraţii cer să nu fie modificată ordonanţa de salarizare a bugetarilor

magistratiAsociaţiile de magistraţi, şi aproape 2.000 de judecători şi procurori au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloş, prin care îi solicită să nu modifice OUG nr. 20/2016, ci să aplice “acest act normativ în forma în care a fost adoptat iniţial, în vederea eliminării inechităţii şi discriminării salariale din rândul diverselor categorii sociale”.

Solicitarea vine după întâlnirea între ordonatorii de credite din justiţie, în cadrul căreia – susţin magistraţii – la iniţiativa ministrului Raluca Prună, s-a convenit asupra unui “artificiu juridic”, astfel încât diferenţele salariale dintre magistraţi să nu fie eliminate. Concret, ar fi vorba de o modificare a OUG 20/2016, “în vederea excluderii efectelor hotărârilor judecătoreşti din procesul de egalizare a salariilor (…) ceea ce va conduce în final la încărcarea instanţelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existentă în instanţă”. Magistraţii consideră că “o modificare a dispoziţiilor OUG 20/2016, în sensul limitării acesteia, ar genera o situaţie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare”.

Magistraţii susţin că i-au solicitat Ministrului Justiţiei Raluca Prună “să aplice de îndată OUG 20/2016, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuia să rezolve o problemă gravă nu doar din sistemul judiciar, ci şi din sistemul bugetar în general, unde mii de bugetari reclamă în justiţie încălcarea principiului «pentru muncă egală, plată egală»” şi apreciază că “avizarea de către Ministrul Justiţiei Raluca Prună a unei noi ordonanţe de urgenţă care va perpetua discriminarea (…) nu ar face altceva decât să reflecte atitudinea constant arogantă pe care aceasta a arătat-o şi faţă de corpul magistraţilor”.

Magistraţii mai spun că, dacă Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate, sunt pregătiţi să apere principiul nediscriminării „în mod democratic, utilizând toate mijloacele legale ce garantează statul de drept”.

Scrisoarea a fost semnată de preşedinţii Asociaţiei Magistraţilor din România, Asociaţiei Procurorilor din România, Forumului Judecătorilor din România şi Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, precum şi de circa 2.000 de judecători şi procurori.

V.D.

Articole din aceeasi categorie