Legumicultorii de pe Valea Someşului Mic s-au apucat de treabă

După o iarnă blîndă, dar fără zăpadă, grădinarii din municipiul Gherla au demarat lucrările de sezon. De fapt, ei deja au instalat răsadniţele şi au semănat culturile timpurii: spanacul, ridichii, salata, gulioare sau varza timpurie. Cam acestea sînt primele produse care apar pe piaţa gherleană în perioada imediat următoare. La sfîrşitul săptămînii trecute am vizitat cîţiva legumicultori mai
cunoscuţi, şi am văzut la faţa locului pregătirile în vederea noului sezon. În gospodăria lui Mihai Mărginean în solar deja a apărut ceapa verde. Domnia sa ne-a declarat că peste puţin timp va avea şi ridichi de o zi. Nici de spanac nu duc lipsă gospodinele în această perioadă. Pe strada Dumbravei am admirat solariile pline de verdeţuri ale tinerilor grădinari Octavian Oană şi Dragoş Cîrje, doi specialişti în cultivarea zarzavaturilor. La ei am găsit şi spanac, ce are mare trecere în rîndul cumpărătorilor. La celălalt capăt al oraşului, pe strada Fermei (chiar că zona fermelor legumicole), l-am găsit şi pe pensionarul Daniel Mihály, unul dintre cei mai vechi grădinari din Gherla. Mergînd mai departe, pe strada Mintiului, am trecut pe lîngă cîteva solarii de mare întindere, tot acolo existînd şi sere amenajate special pentru legumele timpurii. Toate terenurile au fost fertilizate în timpul iernii cu îngrăşăminte naturale, iar în perioada anotimpului călduros vor funcţiona sistemele de irigaţii.
Trecînd calea ferată Cluj-Napoca – Dej, în direcţia comunei Mintiu Gherlii, în fiecare curte găsim cîte un solar, acolo sectorul legumicol fiind mereu în prim plan. Nu este altfel nici în acest an, locuitorii aşezării din vecinătatea municipiului Gherla cultivînd zarzavaturi pe o suprafaţă de peste 100 de hectare, atît în cîmp liber, cît şi în sere şi solarii.
Prin grija primarului Dumitru Oltean, în acest an trei sate aparţinînd comunei vor avea introdusă apa potabilă din sursa Gilău, ceea ce uşurează mult şi activitatea legumicultorilor din zonă. Mintioanii au tradiţie în legumicultură, pieţele Dejului şi a Gherlii fiind aprovizionate cu produsele cultivate de ei, mulţi ajungînd cu legume proaspete chiar şi la Cluj-Napoca. Încet – încet ne reobişnuim cu
legumele produse la noi şi nu mai cumpărăm ceapă sau ridichi din marile supermarketuri. Cel puţin în împrejurimile municipiului Gherla oamenii revin la vechile obiceiuri, şi bine fac!
SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie