Jumătate dintre români aruncă un sfert din alimentele cumpărate

Jumătate (50%) dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete (din carne, legume / fructe, ouă, brânzeturi / lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puţin risipite.

Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons, circa 60% dintre consumatorii români cheltuie 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. În România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (Franţa – 14%, Elveţia – 10%).

Începând cu 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (Legea nr. 217/ 2016) va intra în vigoare şi, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale etc.

Articole din aceeasi categorie