Investitorii străini apreciază că mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit

Aproape 85% dintre investitorii străini care activează în România declară că mediul de afaceri din ţară s-a înrăutăţit, arată cele mai recente rezultate ale indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat în luna martie a acestui an.

Astfel, 24% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se contracte, în acest an faţă de doar 14%, în 2018, în timp ce 20% estimează că afacerile lor se vor contracta, comparativ cu 12% care anticipau acest lucru, în martie 2018. De asemenea, aproximativ 20% dintre cei chestionaţi văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum şase luni, iar 30% se aşteaptă ca rezultatele propriilor afaceri, pentru următoarele 12 luni, să se înrăutăţească faţă de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste aşteptări în martie 2018.
Peste o treime dintre respondenţi (35%) prevăd un declin al investiţiilor lor, cifră aproape dublă faţă de cea de anul trecut, când procentajul era de 19%. În plus, 37% dintre investitori consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, în timp ce, în 2018, doar 17% au răspuns astfel.
Aproape 85% dintre respondenţi declară ca mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit, procent record în sondajul FIC până în prezent. După OUG 79, la finalul anului trecut, OUG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus şi la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă, în orice moment, o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor”, se menţionează într-un comunicat de presă al FIC.

Rezultatele Indicelui de percepţie al FIC mai arată că mediul de afaceri se confruntă, în prezent, cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonul II de pensii şi piaţa de capital din România, lipsa forţei de muncă şi diminuarea cererii din zona euro.

Pe de altă parte, atenţia mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii, deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorităţi.

Investiţiile străine directe au crescut cu aproape 50%
Investiţiile străine directe au crescut cu 47% (332 milioane euro) în primele două luni ale acestui an, la 1,036 miliarde euro, comparativ cu 704 milioane euro în perioada similară din 2018, Conform datelor Băncii Naţionale a României, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 927 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 109 milioane euro.
Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că, în primele două luni ale acestui an au fost înregistrate 935 de societăţi noi cu participare străină la capital, în creştere cu 2,6% faţă de perioada similară din anul precedent, iar valoarea capitalului social subscris de aceste companii este de 2,924 milioane de dolari.La începutul lunii martie, în România funcţionau 222.269 societăţi cu participare străină la capital,iar valoarea capitalului social subscris de aceste companii era de 48,459 miliarde euro. Olanda, Austria şi Germania sunt principalele ţări de provenienţă a capitalului străin.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane şi au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

Articole din aceeasi categorie