„Invazie” asiatică, inclusiv În Cluj

La începutul lunii noiembrie, în România erau înregistraţi cu contracte individuale de muncă active 29.681 de cetăţeni străini non-UE, cei mai mulţi dintre ei provenind din Vietman şi China.

Datele furnizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale arată că cei mai mulţi angajaţi străini non-UE proveneau din Vietnam – 3.487 salariaţi, pe locurile următoare situându-se cei din Turcia – 2.110 şi China – 1.826. De asemenea, mai erau înregistraţi 878 muncitori din Republica Moldova, 808 din Nepal, 781 din Sri Lanka, 573 din Filipine şi 389 din India etc.

Cei mai mulţi salariaţi străini non-UE se regăseau în domeniul construcţii clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, respectiv 3.400, aproape jumătate dintre aceştia (1.548 persoane) provenind din Vietnam. Pe locul doi ca şi domeniu de activitate este cel al restaurantelor, unde se regăsesc 1.589 lucrători străini din afara UE.
Ministerul precizează că registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic se completează de angajatori în ordinea încheierii, modificării sau încetării raporturilor de muncă încheiate doar pe baza contractelor individuale de muncă şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în termenele prevăzute în HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. Corectitudinea completării registrului şi a transmiterii datelor informatice este în sarcina exclusivă a angajatorilor.

Construcţiile, turismul şi industria au nevoie de peste un milion de angajaţi

Peste un milion de angajaţi sunt necesari în construcţii, turism şi industria din România, iar din cauza lipsei forţei de muncă, şase din zece oameni de afaceri vor să aducă personal din străinătate, relevă o serie de studii recente, citate de un furnizoi de soluţii software pentru gestionarea procesului de producţie al unei companii şi pentru managementul eficient al afacerilor.
Reprezentanţii SoftOne Technologies susţin că folosirea forţei de muncă din domeniile construcţiilor şi imobiliarelor poate fi optimizată cu ajutorul programelor informatice de eficientizare a resursei umane. Valoarea unui program informatic de gestiune a afacerii variază de la câteva sute la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de cât de mare şi extinsă este compania în care va fi implementat.

Clujul iubeşte vietnamezii

Reamintim că, în primăvara acestui an, fabrica de produse de panificație și patiserie La Lorraine anunţa că și-a mărit echipa din Câmpia Turzii cu 50 de vietnamezi. Decizia producătorului de panificaţie a fost luată în contextul crizie acute de personal, cu care se confruntă angajatorii români, dar și a creșterii capacității de producție ale fabricii. Din informaţiile noastre şi o cofetărie din Turda a apelat la personal dn Vietnam, iar mai multe companii care activează în construcţii au solicitat angajaţi din Vietman or Nepal.

Fenomenul nu este nou, una dintre firmele care a apelat la forţă de muncă non-UE încă de anul trecut fiind compania de construcţii metalice Gormet, care a angajt 48 de sudori tot din Vietnam. Anterior, la construcţia actualului Iulius Mall din Cluj-Napoca au lucrat echipe de chinezi.

Autorităţile din România au parafat, încă de anul trecut, un Memorandum de colaborare în domeniile muncii şi protecţiei sociale cu ministerul de resort din Vietnam, în vederea aducerii de forţă de muncă din această ţară pe teritoriul naţional. Potrivit unui comunicat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, înţelegerea de colaborare dintre cele două state a fost semnată în condiţiile în care România traversează o criză acută a forţei de muncă şi mediul de afaceri reclama un deficit de un milion de angajaţi pe piaţa forţei de muncă, iar Republica Vietnam are o populaţie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă.

Articole din aceeasi categorie