Infrastructura şi politicile publice – principalele îngrijorări ale directorilor din România

Infrastructura inadecvată (62%) şi incertitudinea privind politicile publice (62%) sunt printre cele mai semnificative îngrijorări ale directorilor generali din România, iar pe următoarele trei locuri se află disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (50%), schimbarea demografiei forţei de muncă (47%) şi populismul (45%).

Raportul PwC Global CEO Survey pentru România arată că escaladarea tensiunilor comerciale, accentuarea protecţionismului şi impactul incert al politicilor publice conduc inerent la scăderea încrederii directorilor de companii şi a disponibilităţii acestora de a investi sau de a-şi asuma riscuri. În România, gradul de preocupare al directorilor generali este mai ridicat decât al omologilor la nivel global şi din regiune în ceea ce priveşte un număr mare de potenţiali factori care pot ameninţa perspectivele de creştere. Prima poziţie a clasamentului îngrijorărilor este ocupată, la fel ca în 2018, de infrastructura inadecvată – aproape două treimi (62%) dintre liderii de companii din ţara noastră declarându-se preocupaţi de acest aspect. Acelaşi procent este înregistrat şi de incertitudinea politicilor publice. Următoarele două provocări, în opinia a circa jumătate dintre respondenţii din România, sunt legate de forţa de muncă – disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (50%) şi schimbarea demografiei forţei de muncă (47%). Liderii de afaceri din ţara noastră îşi îndreaptă atenţia şi asupra modalităţilor prin care companiile pe care le conduc se pot adapta la creşterea populismului, care încheie lista celor mai importante cinci eventuale ameninţări.
De asemenea, şi reglementarea excesivă este pentru directorii generali din România un motiv serios de îngrijorare. Astfel, ei se simt ameninţaţi într-o măsură semnificativ mai mare comparativ cu omologii lor de la nivel regional de infrastructura inadecvată, volatilitatea cursului valutar şi populism.

Economia golablă îşi va încetini creşterea
Pe de altă parte, 38% dintre liderii de afaceri din România consideră că economia globală îşi va încetini creşterea. Potrivit studiului, neliniştea legată de o eventuală diminuare a ritmului de creştere a economiei mondiale se traduce într-o scădere a încrederii directorilor generali în performanţa propriilor companii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. La nivelul României, procentul respondenţilor care se declară foarte încrezători în capacitatea de dezvoltare a propriilor companii în următoarele 12 luni a scăzut la 32%, de la 38% anul trecut şi 52% în 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor pe următorii trei ani, directorii generali sunt mai puţin încrezători, faţă de anul anterior, în privinţa perspectivelor de creştere a propriilor companii. În România, mai puţin de un sfert (23%) dintre respondenţi sunt foarte încrezători în creşterea veniturilor propriilor organizaţii, aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în 2018.

Articole din aceeasi categorie