În 4 iunie vom sărbători Ziua Tratatului de la Trianon

Prima zi a dezbaterilor care s-au încheiat cu semnarea, inclusiv de către Ungaria, a Tratatului de la Trianon

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon.

Legea prevede posibilitatea organizării de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon. Autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Instituţiile publice, din fonduri proprii, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot sprijini aceste manifestări. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programe emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate sărbătorii. Guvernul şi autorităţile publice centrale şi locale vor lua măsuri pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, să fie intonat imnul naţional şi folosite sigiliilor cu stema României de către autorităţi şi instituţiile publice.
Senatorul PSD Titus Corlăţean, unul dintre iniţiatori, a subliniat că nu este o lege îndreptată împotriva cuiva. „Nu e o lege îndreptată împotriva unei minorităţi naţionale. (…) Nu este îndreptat împotriva altui stat. Trebuie să luăm notă că în toţi aceşti ani au fost forţe politice la Budapesta, partide cu pusee naţionaliste sau chiar xenofobe, aşa cum este partidul Jobbik sau Fidesz, care au promovat constant şi teorii şi idei politice care ne-au ofensat pe noi ca naţiune română şi proiecte de lege care au deveni legi – legea comemorării tratatului de la Trianon şi legea privind cetăţenia ungară pe criterii etnice”, a adăugat Corlăţean.

Senatorul a amintit că, în doar trei săptămâni, se va marca centenarul de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon între puterile aliate învingătoare în Primul Război Mondial, pe de o parte, şi Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în primul război mondial. „Este o zi foarte importantă 4 iunie, deoarece a fost recunoscută internaţional frontiera dintre Ungaria şi România şi actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918, care a marcat unirea Transilvaniei cu România, a dobândit recunoaştere internaţională odată cu încheierea Tratatului de pace de la Trianon.”, a mai spus Corlăţean.
UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ”inutil”, liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, menţionând că proiectul nu poate schimba nimic. „Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru naţiunea română a fost o bucurie imensă, pentru naţiunea maghiară şi pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriaşă şi o tristeţe imensă. „, a spus Kelemen Hunor.

Articole din aceeasi categorie

One Response to În 4 iunie vom sărbători Ziua Tratatului de la Trianon

  1. viorel

    Daca tot exista una a sfantului stefan…