Ieftinire uşoară a producţiei industriale

IndustriePreţurile producţiei industriale din România au scăzut pe total cu 1,4% în decembrie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, aceeaşi tendinţă de scădere fiind înregistrată şi faţă de noiembrie 2014.

În ultima lună a anului trecut, preţurile producţşiei industriale au scăzut, per total, cu 1,1% faţă de noiembrie, diminuarea preurilor pe piaţa internă fiind de 1%, iar pe cea externă de 1,5%. Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), creşteri de preţuri au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare (cu 0,2%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 0,2%) şi în industria bunurilor de capital (cu 0,1%), aceste majorări fiind compensate de scăderea de preţuri 4,7% consemnată în industria energetică.

Faţă de decembrie 2013, preţurile producţiei industriale au scăzut, pe ansamblu, cu 1,4%, pe piaţa internă scăderea fiind de 0,5%, iar pe piaţa externă de 3,2%. Preţurile au crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 1%), în industria bunurilor de uz curent (cu 0,9%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 0,4%), iar scăderi au avut loc în industria energetică (cu 5%) şi în industria bunurilor de capital (cu 1,8%).

România are cea mai mică scădere a preţurilor producţiei europene

Conform datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), în decembrie, România a avut cea mai mică scădere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE), de numai 0,5% faţă de decembrie 2013. După cum se poate observa, datele Eurostat nu sînt identice cu cele ale INS, care susţine că scăderea preţurilor a fost de 1,4%.

În decembrie 2014, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,5% şi în zona euro şi în Uniune, comparativ cu cele din decembrie 2013. Pe categorii de bunuri, preţurile producţiei industriale din UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (cu 10,6%), în industria bunurilor de uz curent (cu 1,1%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 0,8%), creşteri fiind înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 0,7%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 1%).

V.D.

Articole din aceeasi categorie