Horia Șulea: „Voi candida independent pentru că simt, văd și mi se transmite că floreștenii mă mai vor aici”

Administrația de la Florești a anunțat zilele trecute bugetul aferent anului 2020. Acesta a fost construit pe o proiecție bugetară de 90,025 milioane lei plus suma aferentă noii linii de credit, destinată execuției drumului de legătură sud. Într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj, primarul celei mai mari comune din România, Horia Șulea, punctează marile proiecte ce urmează să fie demarate și atrage atenția asupra celor începute deja, dar care vor continua anul acesta. Edilul anunță, totodată, ca intenționează să candideze pentru un nou mandat la primărie, de data aceasta ca independent.

Reporter: Cum este alcătuit bugetul localității Florești și care sunt cele mai importante lucrări ce vor continua, respectiv vor fi demarate anul acesta?

Horia Șulea: În total, bugetul localității Florești este de 140 milioane de lei (venituri totale) dintre care aproximativ 88 milioane lei vor merge spre investiții.

Având în vedere faptul că populația Floreștiului este tânără, iar media de vârstă este de 35 de ani, am stabilit ca 12 milioane să meargă spre învățământ, asta însemnând funcționare. În ceea ce privește investițiile, după cum bine se știe, am dat în folosință, în 2019 o instituție școlară cu 1000 de locuri, iar pentru proiectul de buget din acest an, am prins demararea procedurilor de proiectare și execuție a încă unei instituții școlare cu 1000 de locuri, în zona străzii Cătănii, astfel încât să acoperim și din punct de vedere educațional acea zonă, care este intens populată.

Ca lucrări în continuare avem trei proiecte importante în derulare, iar timpul ne permite să muncim. E vorba de sala de sport de la Școala Gimnazială Gheorghe Șincai, este vorba despre amenajarea parcului de joacă și de agrement din fostul poligon de pe strada Tăuțiului, și modernizarea străzii Eroilor. Sper ca în condițiile actuale de vreme până la primăvară să se finalizeze lucrările.

Ca lucrări noi, cea mai importantă și de primă urgență cred că este demararea lucrărilor pentru Școala din zona Cătănii, precum am mai spus și de al doilea corp de clădire pentru grădinița de pe strada Horea, deoarece segmentul de populație cu vârsta între 0 și 18 ani astăzi, în Florești, este de aproximativ 8.000.

Reporter: Este educația unul dintre cele mai importante domenii pentru floreșteni și de ce?

Horia Șulea: Da, educația este un domeniu căruia îi acordăm o atenție deosebită pentru că o populație educată este mai greu de manipulat, iar pe de altă parte, este perspectiva dezvoltării. Dacă ne referim strict la bugetul de venituri proprii și la bugetul care merge spre învățământ pentru funcționare, din aproximativ 62 milioane lei venituri proprii, 12 milioane merg spre învățământ, aproximativ 23% din total venituri proprii. Eu zic ca la nivel național ar trebui să se ajungă spre acest procent, pentru că în opinia mea, învățământul, sănătatea și apărarea sunt cele mai importante aspecte care țin de ceea ce înseamnă administrație statală și de ce nu, bugete naționale și bugete locale. La noi, din nefericire, administrația națională funcționează cu totul și cu totul altfel, iar aspectele importante care țin de dezvoltare și de perspectiva socială sunt lăsate la urmă. Am reușit să alocăm acești bani spre învățământ și spre alte domenii de activitate care țin de bunul mers al lucrurilor și în mod deosebit spre investiții, prin simplul fapt că am reușit să atragem bani europeni. La ora actuală avem proiecte în derulare de aproximativ 7 milioane de euro, iar pe lângă aceștia am reușit să mai obținem prin programele naționale de la Ministerul Dezvoltării, în derulare avem un proiect de 14 milioane de lei. Avem în vedere, de asemenea, să începem lucrările la Centrul Cultural, pentru că avem nevoie și de un astfel de centru, dar în același timp, avem proiecte depuse pentru finanțare în vederea realizării a două bazine de înot, a unei săli de sport și a unui patinoar, pe lângă proiectul care este aproape aprobat sau urmează să intre în construcție – este vorba de un stadion în cartierul Cetatea Fetei, cu 1500 de locuri, sisteme de nocturnă și ca și suprafață de joc, un gazon combinat între sintetic și iarbă naturală. Am investit în învățământ și vom investi în continuare, avem în construcție sala de sport de la Școala Gimnazială Gheorghe Șincai. În același timp am investit și spre sănătate, și aici în mod deosebit în baze sportive, am creat încă trei terenuri sintetice pentru copii și juniori, pentru că astăzi, în Florești, aproximativ 1500 de copii fac sport și eu zic că este un lucru foarte bun, mi-aș dori să fie cât mai mulți. Ca perspectivă, inclusiv noua școală care se va construi în zona străzii Cătănii va avea o sală de sport proprie. Poate unii nu pot să înțeleagă, dar eu cred că sportul face parte din existența noastră, iar mișcarea este vitală, mai ales când vedem ce se întâmplă în ultima perioadă, copiii cu dimensiuni supraponderale sunt din ce în ce mai mulți. Acesta nu este decât rezultatul unui trai nesănătos și al lipsei mișcării.

Reporter: Aveți în vedere construirea a noi parcuri și locuri de recreere pentru toate categoriile de vârstă, la Florești?

Horia Șulea: Din nefericire, pentru a crea condiții normale de viață în anumite zone ale Floreștiului, suntem obligați să apelăm la exproprieri, nu este chiar creștinește să expropriezi, nu se fac pe gratis, ci contracost. Am propus spre aprobare, în ședința de Consiliu Local din ianuarie, începerea demersurilor pentru exproprierea a două suprafețe de teren în zona străzii Porii, iar cealaltă în zona străzii Urușagului, în vederea construirii a două parcuri de joacă pentru copii, dar nu numai pentru copii, ci parcuri de agrement și de odihnă. În ce privește pădurea de pe Dealul Cetatea Fetei, am propus-o și pe asta pentru expropriere. Această pădure se pretează excepțional la construirea unui parc, a unui parc-pădure, realizabil fără să încălcăm prevederile Codului Silvic. Cred că în viitorii 50 de ani va fi cel mai frumos parc din zona metropolitană a Clujului. Spun asta pentru că dacă avem în vedere noul Plan Urbanistic General și suprafețele de teren care urmează a fi introduse în intravilan, această pădure va fi oarecum în centrul Floreștiului. În același timp, am propus spre expropriere o suprafață de teren de pe strada Cetății III, aferentă halelor de acolo, astfel încât să lărgim acea stradă.

Reporter: Ce ne puteți spune despre linia de credit?

Horia Șulea: Este o linie de finanțare pe care am obținut-o în urmă cu vreo șase ani, a fost cu destinație clară pentru construirea șoselei de ocolire pe partea de sud a Floreștiului. Din nefericire, constructorul a plecat, fiind nemulțumit de valoarea pe care a licitat-o pentru realizarea acelei lucrări. Linia de finanțare există, nu am folosit niciun leu din ea, este vorba de 47 de milioane lei, bani pe care și în acest an i-am rezervat pentru demararea acelor lucrări. Avem mici probleme cadastrale cu o bucată de pământ care este pe raza municipiului Cluj-Napoca, dincolo de Valea Gârboului, sper să se rezolve și acea problemă. Ca perspectivă, voi veni în fața Consiliului Local într-un viitor foarte apropiat cu un studiu de fezabilitae care să cuprindă nu doar segmentul de la strada Tăuțiului din Florești până în Sfântul Ion la Cluj, ci întreg segmentul pe partea de sud a Floreștiului și a satului Luna de Sus, astfel încât acest drum să facă legătura între drumul județean Luna de Sus – Iara cu partea de vest a municipiului Cluj-Napoca.

Reporter: Ce străzi urmează să fie lărgite?

Horia Șulea: Am demarat o procedură de expropriere care este în fază finală în ceea ce privește documentația, așteptăm doar bugetul pentru a putea vira banii, pentru a expropria niște bucăți de teren în vederea lărgirii unor străzi. Aici mă refer în mod deosebit la intersecția străzii Avram Iancu cu strada Someșului, pe o porțiune de aproximativ 150 de metri, astfel încât să putem crea o preselecție și în același timp, ca autobuzele care circulă pe linia 23 să poată să vireze mult mai ușor pe strada Someșului. Mă refer la strada Șesul de Sus, în zona Tera, strada va fi lărgită pe aproximativ 200 de metri și mă refer și la faptul că mai avem o porțiune și la ieșire din Florești, pe partea de vest, unde mai trebuie să expropriem o bucățică astfel încât să legăm strada Șesul de Sus cu DN. Sunt lucrări pe care sper să le începem imediat după aprobarea bugetului. Astăzi, locurile respective reprezintă puncte de gâtuire a circulației și îmi doresc o fluidizare.

Reporter: Cum se desfășoară transportul în comun la Florești?

Horia Șulea: Am investit în mod deosebit acolo unde era necesar, iar transportul public nu a fost lăsat deoparte, ba din contră. Astăzi funcționează șase linii de transport pentru elevi în Florești, sunt transportați aproximativ 1000 de copii. Eu zic ca am realizat un lucru excepțional, funcționează din plin. Transportul în comun, odată cu crearea Companiei de Transport Public se desfășoară în condiții excepționale, autobuzele aproape în totalitate sunt noi, iar calitatea transportului public se ridică la cel mai înalt nivel posibil astăzi, în România.

Reporter: Veți candida pentru un nou mandat?

Horia Șulea: Clar, da, voi candida, mi-e silă de ceea ce mi s-a întâmplat, mă refer la faptul că am fost condamnat pe nedrept, pentru o faptă inexistentă. Sper ca într-un final, adevărul să răzbată și să mi se facă dreptate, Legat de statulul partidului (n.red PNL), nu am ce să spun, dar ce mă doare cel mai tare este că nu se aplică la fel pentru toată lumea, se aplică selectiv. Voi candida independent. În acest statut există un articol prin care se interzică candidaturile celor care au o condamnare, cu toate că este vorba de o condamnare care nu este definitivă, cu toate că este vorba despre o aberație, o prostie, o mizerie, o făcătură care mi s-a creat, probabil, pentru simplul motiv de a nu mai putea candida. Voi candida independent pentru că simt, văd și mi se transmite că floreștenii mă mai vor aici.

Interviu realizat de Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie

One Response to Horia Șulea: „Voi candida independent pentru că simt, văd și mi se transmite că floreștenii mă mai vor aici”

  1. Marin Bogdan

    Eu simt , văd și aud că o să trebuiască să vă căutați altă ocupație !!!