Găurile din bugetul Consiliului Județean Cluj

Execuţia bugetară pe anul 2019 a Consiliului Județean Cluj arată mari probleme în realizarea obiectivelor bugetare ale acestei instituții. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre privind execuția bugetară pe anul trecut, nivelul veniturilor planificate pe 2019 a fost realizat în proporție de sub 50 la sută în timp ce nivelul cheltuielilor a ajus la doar 54 la sută.
„Nivelul veniturilor planificate prin bugetul local de 894.375,73 mii lei au fost realizate în valoare de 436.784,71 mii lei ceea ce reprezintă 48,84 %, iar nivelul cheltuielilor efectuate este de 545.299,86 mii lei în procent de 53,33 % din volumul planificat de 1.022.450,13 mii lei”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Cluj ce urmează să fie aprobat în ședința de joi. Principala cauză care a dus la această situație e legată de dificultăţile întâmpinate în implementarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Printre proiectele cu fonduri europene cu probleme mari de implementare și care au privat, anul trecut, bugetul Consiliului Județean de sume importante de bani se numără cel privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei, bani europeni, proiectul care ar trebui să resolve problema deșeurilor din județul Cluj este o poveste veche de peste 10 ani. Lucrările la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor au fost întârziate din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii.
Proiectul a fost demarat în 2012 pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, având termen de finalizare în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. În 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care au executat lucrările la centru. Reprezentanţii companiei au făcut apel la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris.
Ulterior, în urma unei noi proceduri de achiziție publică, a fost încheiat acordul contractual de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj între Județul Cluj și Asocierea S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. & INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE – ISPE S.A.
Contractul constă în proiectarea și execuția lucrărilor aferente: celula de depozitare și a zonei administrative aferente CMID; consolidarea zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; zona tehnică compusă din Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare; drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj; lucrări pentru remedierea, continuarea şi terminarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în jud. Cluj.
Prețul total al contractului este de 111.103.998,44 lei fără TVA. Durata contractuală este de 18 de luni, după cum urmează: perioada de execuție a lucrărilor – 18 luni; perioada de notificare a defecțiunilor – 60 luni de la terminarea lucrărilor.
Una dintre problemele care a afectat serios acest proiect a fost legată de alunecările de teren din zonă. Acest lucru a determinat Consiliul Judeţean să aloce sume considerabile de bani din buget pentru a reliza lucrări de consolidare a terenului.
Nimeni nu vrea să reabiliteze Castelul Banffy
Un alt proiect cu probleme care a determinat nerealizarea obiectivelor bugetare la nivelul Consiliului Județean Cluj vizează reabilitarea și restaurarea castelului Banffy de la Răscruci.
Județul Cluj, prin Consiliul Județean, este beneficiarul Proiectului european ,,Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului Monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, jud. Cluj”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 19.972.586,04 lei cu TVA, contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj fiind de 390.520,74 de lei, respectiv 2% din valoarea totală.
Până acum, Consiliul Județean Cluj a publicat d emai multe ori anunțul de atribuire a execuției lucrărilor de restaurare a ansamblului monument istoric Castelul Bánffy din satul Răscruci. De fiecare data însă nu s-a prezentat niciun ofertant.
Sume considerabile de bani de la UE urmau să intre anul trecut și din proiectul privind extinderea și modernizarea, respectiv dotarea a trei spitale din Cluj.
Alte sume de la UE pe care a mizat Consiliul Județean Cluj au fost cele ce urmau să fie atrase în cadrul proiectelor retrospective. Adică pentru proiecte deja demarate și a căror costuri urmau sa fie acoperite, inițial, din fonduri proprii.
Este vorba de ambulatoriul Clinic Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, respectiv dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și cel al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Întârzieri de implementare s-au înregistrat şi la proiectul privinde modernizarea drumurilor Bistriţei şi Apusenilor. Şi asta după ce licitaţia privind atribuirea lucrărilor a fost contestată în instanţă, ceea ce a făcut imposibilă începerea lucrărilor în 2019.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Găurile din bugetul Consiliului Județean Cluj

  1. Aurel Bria

    Prea multe date care incearcå så motiveze nerealizårile….ceva nu se leagå…cam de multå vreme….