Forestierii contestă prevederile Codului silvic şi se opun exportului de gaze

Comunitatea Forestierilor – Fordaq a emis un comunicat în care atrage atenția asupra faptului că sectorul silvic este afectat de modificarea art. 59 din Codul Silvic, prin care masa lemnoasă din lucrările de rărituri, igienă și produse accidentale este exploatată în regie proprie sau prestații de Romsilva și vândută direct către populație.

Fordaq afirmă că Romsilva nu are logistica și dotarea necesare pentru exploatarea în regie, că sistemul de achiziții prin SEAP / recepții / vânzare a masei lemnoase este greu aplicabil, şi susţine că Romsilva a oferit la prestații un volum de 1,77 milioane metri cubi (mc) și a contractat în ianuarie doar 90.000 mc (5%), iar până la zi abia a ajuns la 150.000 mc. Forestierii mai spun că “minim 2 milioane mc (de masă lemnoasă – n.r.) nu vor intra în piață din volumul reținut pentru exploatare în prestații / regie proprie de Romsilva, dacă art. 59 nu este modificat rapid”, ceea ce va duce la agravarea crizei de pe piața lemnului, deşi sute de mii de mc masă lemnoasă din doborâturile de vânt de anul trecut putrezește în păduri, datorită suprareglementării. Fordaq apreciazăcă situaţia reprezintă “un dezastru economic, social și de mediu, rezultatul unei incapacități administrative a statului român, care ne menține în subdezvoltare”.

Forestierii se opun exportului de gaze naturale

Pe de altă parte, Fordaq reclamă că “statul român se pregătește să permită exportul resurselor de gaze”, deşi din “totalul de 8 milioane locuințe, 4 milioane se încălzesc cu lemne, 2 milioane cu centrale individuale pe gaz și 2 milioane sunt racordate la sisteme centralizate”. Forestierii consideră că realizarea conductei ce “va lega exploatările României din zăcăminte de gaz din Marea Neagră cu Ungaria – această resursă a României va fi exportată în detrimentul populației României” şi apreciază că o soluţie lasituaţia actuală este extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale.

Articole din aceeasi categorie