Florin Jianu: Amnistia fiscală ajută firmele de stat

Peste 80% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se opun unei amnistii fiscale generalizate prin care, de fapt, sunt ajutate companiile de stat.

„Amnistia fiscală este un subiect care apare cu o oarecare recurenţă. Dacă nu mă înşel este a patra oară când apare acest subiect sub o formă sau alta. În primul rând noi am reluat un sondaj cu privire la această amnistie fiscală. În primul rând cred că ar trebui stabilit foarte clar cine cere această amnistie fiscală. Din păcate nu am văzut din partea Ministerului de Finanţe sau a a Guvernului cine sunt cei care solicită această amnistie fiscală şi care sunt problemele pe care această amnistie fiscală le rezolvă în economie. Reamintesc faptul că suntem într-o perioadă de creştere economică, într-o perioadă în care există bani în economie şi atunci trebuie să ne uităm foarte clar pe cine şi în ce fel ajutăm cu această amnistie fiscală. Ca şi rezultate ale acestui sondaj pe care noi l-am realizat, peste 80% dintre respondenţii acestui sondaj se opun unei amnistii fiscale generalizate în care, de fapt, ajutăm tot companiile de stat”, a spus Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. El a menţionat că un sondaj similar a fost realizat şi în 2018, iar atunci 72% dintre respondenţi se opuneau unei amnistii fiscale.

Reamintim că ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat recent că autorităţile iau în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale, pentru datorii de peste şi, respectiv, de sub un milion de lei. Măsurile de acordare a unor facilităţi fiscale se vor aplica în funcţie de valoarea obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel: măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazate pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă), dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Articole din aceeasi categorie