Firmele americane au alimentat Clujul cu peste 100 milioane euro

Judeţul Cluj se află pe al doilea loc în ţară, după Bucureşti, din punctul de vedere al investiţiilor făcute de companiile cu capital american

Cele mai multe companii americane preferă Capitala, unde înregistrează o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro (72% din total), urmată de județele Cluj (122 milioane de euro; 8,6% din total) și Ilfov (65 milioane de euro, 4,6 % din total).

Potrivit unei analize realizate de specialiștii KeysFin, ompaniile controlate de investitori americani au avut peste 14.400 de angajați în 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 352,6 milioane de euro în același an. Costul mediu per angajat a fost de 24.400 de euro, în timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 98.500 de euro (un raport cost/productivitate de 24,8%) în 2017.

Luând în considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările și protecția socială, precum și celelalte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, contribuția acestor companii la bugetul statului a fost de aproape 90 de milioane de euro în 2017.

Topul profitabilităţii este condus de firmele din IT

Industria IT ocupă locul 1 în topul celor mai profitabile investiții pentru companiile americane prezente pe plan local, valoarea însumată a profitului net realizat de companii de profil printre care se regăsesc giganți internaționali precum Microsoft, Stefanini, Amazon sau Adobe fiind de peste 25,8 milioane de euro. Profitul net reprezintă însă aproximativ 7,5%, raportat la cifra de afaceri totală.

„Sectorul IT din România a avut o creștere fulminantă în ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapidă de a vedea oportunități de business, au contribuit din plin la acest succes. Începem să vedem rezultatele strategiei acestora de a-i coopta pe angajații români în proiecte de amploare, însă considerăm că potențialul acestei industrii încă nu a fost atins, astfel că următorii ani vor mai aduce cu siguranță creșteri ale rentabilității investițiilor americane în România, în sectorul IT.” afirmă Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Creșterea importanței sectorului IT poate fi corelată și cu studiul calitativ recent realizat de AmCham în rândul membrilor săi, potrivit căruia investitorii americani consideră că realizează performanțe în România datorită infrastructurii digitale (52%) și a capitalului uman (50%).

Însă, firmele americane cu afaceri în comerț domină topul în funcție de cifra de afaceri înregistrată pe plan local, comerțul reprezentând aproximativ 50% din totalul cifrei de afaceri a companiilor controlate majoritar de investitori din Statele Unite (685,8 milioane de euro, 48,3% din total).

Articole din aceeasi categorie