Finanţare pentru programe de ucenicie şi stagiatură pentru tinerii NEETs

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat că acordă sprijin financiar angajatorilor care organizează programe de ucenicie și/sau stagii pentru tinerii NEETs.

ANOFM implementează, pe o perioadă de patru ani, proiectul “UNIT 2 RMPD – Ucenicie și stagii pentru tineri NEETs din regiunile mai puțin dezvoltate”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte îmbunătățirea posibilităților de încadrare prin programe de ucenicie și/sau stagii a cel puțin 900 tineri NEETs șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile Nord-Vest (din care face parte şi judeţul Cluj), Nord-Est, Vest, Sud-Vest Oltenia.

Obiectivele proiectului sunt stimularea ocupării a 636 tineri NEETs șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, aferent încadrării prin ucenicie la locul de muncă, precum şi acordarea unui sprijin financiar pentru încadrarea prin stagii a 264 tineri NEETs șomeri, absolvenți de învățământ superior.

Concret, angajatorii care organizează programe de ucenicie și/sau programe de stagii în condițiile legii, pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil astfel: * angajatorul care încheie, în condiţiile legii, un contract de ucenicie cu un tânăr NEET din evidenţele ANOFM beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie (12 luni, 24 luni, 36 de luni, în funcţie de nivelul de calificare al programului de ucenicie), de 1.125 lei/lună * angajatorul care încheie, în condiţiile legii, un contract de stagiu cu un tânăr NEET din evidenţele ANOFM beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu (6 luni), de 1.350 lei/lună.

Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, tânărul NEET este “persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională”.

Perioada de implementare a programului este de 48 de luni, respectiv 19 februarie 2018 – 18 februarie 2022, fiind prevăzut un buget total de 38.629.300,79 lei din care 5.794.395,11 lei finanţare naţională și 32.834.905,68 lei finanţare externă nerambursabilă.

Articole din aceeasi categorie