Estimare: Preţul gazelor de import va fi cu 10% mai mic decît cel al gazelor de producţie internă

gazPreţul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare şi va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decît cel al gazelor de producţie internă, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

„Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decît cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decît cele autohtone”, a afirmat Frank Hajdinjak, citat de Agerpres.
Hajdinjak a semnalat că scăderea preţurilor gazelor pe pieţele internaţionale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. Potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în aprilie populaţia consumă doar gaze de producţie internă, iar situaţia s-ar putea menţine pînă în martie anul viitor.
Anii trecuţi, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, cînd preţurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi. Gazele ruseşti au un preţ care ţine cont de cotaţiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotaţiile barilului s-au prăbuşit, şi preţul gazelor pe pieţele internaţionale a fost în picaj. Cotaţia petrolului a coborît sub 30 de dolari la începutul acestui an, faţă de 115 dolari la mijlocul anului 2014.

Moment bun pentru liberalizarea pieţei gazelor

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii casnici poate fi realizată înainte de termen, însă autorităţile trebuie să definească rapid mecanismele care să facă piaţa să funcţioneze optim şi care lipsesc în prezent, a mai afirmat Frank Hajdinjak. „Situaţia de acum, cînd preţurile pe pieţele internaţionale sînt foarte mici, reprezintă o şansă bună pentru ca ANRE să liberalizeze piaţa timpuriu, însă acest lucru trebuie făcut la modul corect. Chiar dacă preţurile vor fi libere, vor fi formate de piaţă, autorităţile trebuie să monitorizeze atent piaţa, pentru a nu exista derapaje. Acum lucrurile nu merg bine, nu avem transparenţă în piaţă, iar producătorii nu vînd suficient gaz pe bursă. Nu avem o parte din componentele de piaţă. Nu avem piaţă de echilibrare, nici piaţă pentru ziua următoare, cum există la energie electrică”, a susţinut Hajdinjak.
El a arătat că nu a fost definit încă un mecanism de protecţie a consumatorilor vulnerabili, mecanism care este vital într-o piaţă liberalizată. Totodată, Hajdinjak a amintit şi de existenţa impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieţei, impozit pe care îl plătesc producătorii şi furnizorii de gaze. El a avertizat consumatorii de gaze să fie atenţi la ofertele furnizorilor, întrucît, în Germania, au fost situaţii în care clienţii au fost păcăliţi cu preţuri foarte mici, însă li s-au cerut plăţi în avans şi nu li s-a mai furnizat curentul promis. În Germania nu mai există preţuri reglementate, însă autorităţile monitorizează piaţa, astfel încît preţurile să fie cele corecte.
Săptămîna trecută, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Preţul gazelor de pe piaţa externă a scăzut atît de mult, încît a ajuns la nivelul celor de producţie internă din România, astfel că nu mai este nevoie de un calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, a spus Havrileţ.
Potrivit noului calendar de liberalizare a pieţei gazelor, preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale va creşte anual cu cîte 6 lei în 2016 şi 2017, urmînd ca în 2018 calendarul să fie rediscutat.

Articole din aceeasi categorie