Emisiune numismatică dedicată Ecaterinei Teodoroiu

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că, începând de vineri, 15 septembrie, va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, cu tema 100 de ani de când Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofiţer combatant din Armata Română.

Aversul monedei din argint redă un detaliu al medaliei „Virtutea Militară” de război, decoraţie care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 Lei” și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă un detaliu al medaliei „Virtutea Militară” de război, decoraţie care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „50 BANI” și anul de emisiune „2017”.

Reversul comun al monedelor (din argint și din alamă) prezintă portretul Ecaterinei Teodoroiu şi inscripţia în arc de cerc „ECATERINA TEODOROIU”.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de 200 monede din argint, respectiv de 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare. Preţurile de vânzare sunt de 355 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, respectiv de 9,50 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României şipot fi achiziţionate de la Sucursala BNR Cluj.

Ecaterina Teodoroiu (Cătălina Vasile Toderoiu 1894, Vădeni, astăzi cartier în Tîrgu-Jiu – 22 august 1917, lângă Panciu) a fost o cercetaşă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul Bătăliei de la Mărăşeşti, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetaşi din România. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de Casa Regală a României și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

 

Caracteristicile tehnice ale monedelor

Caracteristici tehnice Moneda din argint Monedă pentru colecționare
Metal argint alamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală 10 lei 50 bani
Titlu 999‰
Formă rotundă rotundă
Diametru 37 mm 23,75 mm
Greutate 31,103 g 6,1 g
Grosime la chenar 1,9 mm
Calitate proof proof
Cant zimţat

inscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte

Articole din aceeasi categorie