Donaţie importantă pentru Muzeul de Artă Cluj

Muzeul de Artă Cluj, Centrul Cultural Casa do Brasil și Biblioteca de Studii Latino-Americane din Cluj-Napoca au organizat recent o acțiune de diplomație culturală: ceremonia informală ocazionată de donarea a trei tablouri realizate de importantul pictor brazilian de sorginte clujeană Emeric Marcier (1916, Cluj – 1990, Paris).

Inițiativa i-a aparținut arhitectului Matias Marcier, fiul artistului, care s-a deplasat în urbea natală a părintelui său, spre a înmâna cele trei lucrări lui Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă.

Încă prea puțin cunoscut în România, Emeric Marcier a trăit în anii 1930 la București, apoi a studiat pictura la Milano și Paris, unde, în 1939, și-a montat atelierul în spațiul pe care i-l lăsase compatriotul și amicul său, pictorul suprarealist de renume mondial Victor Brauner, născut la Piatra Neamț. Sub presiunea istoriei, a emigrat și s-a naturalizat în Brazilia. De origine evreu, Marcier se va converti la catolicism sub influența unor importanți oameni de cultură din țara de adopțiune: Jorge de Lima, Murilo Mendes şi Lúcio Cardoso, nașul său de botez. Marcier a realizat unele dintre cele mai importante picturi murale cu tematică religioasă ale Braziliei din a doua jumătate a secolului XX.

Distinsul arhitect Matias Marcier din Rio de Janeiro (unul dintre cei șapte descendenți direcți ai pictorului) a decis să doneze Muzeului de Artă din Cluj trei tablouri semnate de tatăl său. Acompaniat de soția Hortense, în scurta sa descindere clujeană Matias Marcier a fost invitat şi la Centrul Cultural Casa do Brasil, patronat de Universitatea Babeş-Bolyai.

Însoţiţi de Virgil Mihaiu, directorul onorific al CdB, soții Marcier au efectuat o vizită prin Cluj-Napoca, începând cu edificiul situat la adresa unde în 1916 se născuse Emeric Marcier.

Virgil Mihaiu

Articole din aceeasi categorie