Discuţiile de la Ministerul Muncii nu i-au convins pe sindicalişti: Dacă e marţi, e pichetare Sanitas

Prima zi de proteste a cadrelor medicale din confederaţia Sanitas nu s-a soldat cu o rezolvare a nemulţumirilor acestora, aşa că sindicaliştii îşi vor continua calendarul acţiunilor revendicative, următorul pe lista pichetărilor fiind Ministerul Finanţelor Publice.

Marţi, sindicaliştii de la Sanitas au pichetat prima instituţie publică din lista pe care au anunţat-o încă de săptămîna trecută, respectiv Ministerul Muncii, însă la locul faptei nu a fost prezent şi ministrul Dragoş Pâslaru, protestatarii trebuind să se mulţumească cu o simplă conversaţie.

Aceasta a fost prima pichetare, dar la Minister nu era prezent şi domnul ministru – am înţeles că este plecat prin provincie – aşa că am discutat cu doamna secretar de stat Iolanda Stăniloiu. Dânsa ne-a ascultat, de altfel era la curent cu unele dintre revendicările noastre. Am vorbit despre salariile mici din sistem, în special despre cele din zona de asistenţă socială, dar şi despre discrepanţele salariale care au apărut după ordonanţele 20 şi 43, dar dânsa nu şi-a putut lua nici un angajament, deoarece nu avea girul domnului ministru.” a declarat, pentru Făclia, Leonard Bărăscu preşedintele confederaţiei Sanitas.

Reamintim că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile OUG nr. 20 şi OUG nr. 43, care, susţin ei, au rezolvat o parte dintre inechităţile din sistemul sanitar, dar au creat altele noi, respectiv au majorat diferenţele salariale între cadrele medicale din unităţile clinice şi cele din unităţile neclinice. De asemenea, sindicaliştii mai solicită introducerea în anexele celor două ordonanţe a categoriilor de salariați omise (personalul TESA, salariaţii din reţeaua de sănătate publică, cei din medicina şcolară şi creşe, angajaţii din asistenţa socială), calcularea sporurilor la salariul de bază actual, precum şi promovarea unei legi a salarizării pentru sectorul sanitar.

Referitor la ordonanţele 20 şi 43, se pare că acestea vor intra în discuţia Parlamentului, care ar putea interveni să le modifice, probabil cândva prin octombrie, nu ştim exact când. Important este să fie modificate, chiar dacă prevederile se vor aplica ceva mai tîrziu. Dar, până nu primim ceva scris negru pe alb în sensul ăsta, noi vom continua cu protestele” a mai declarat preşedintele Sanitas.

Următoarele pichetări sunt programate în 27 septembrie – Ministerul Finanţelor Publice, 4 octombrie – Ministerul Sănătăţii, cînd şi-au anunţat participarea şi sindicaliştii clujeni şi 11 octombrie – Parlamentul României. Dacă aceste acţiuni nu vor avea rezultatul scontat, sunt anunţate o grevă de tip japonez (în 12 octombrie) şi o grevă de avertisment cu încetarea activităţii timp de două ore (în 19 octombrie), urmate, dacă va fi cazul, de greva generală, în 31 octombrie.

V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie