Deşi preţul energiei electrice este reglementat, românii migrează spre piaţa concurenţială

Numărul consumatorilor casnici deserviţi de furnizorul tradiţional, de ultimă instanţă, a scăzut cu 14,77% în primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară din anul 2018, ca urmare a migrării către piaţa concurenţială de energie electrică.

Un raport realizat de Autoritateai Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) privind piaţa reglementată de energie electrică în primul trimestru al acestui an arată că peste 6,5 milioane de consumatori au fost alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă (FUI). Însă, numărul total de locuri de consum aferente clienţilor finali deserviţi de FUI a scăzut cu 14,77% în primul trimestru al anului în curs faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 2,88% faţă de ultimul trimestru din 2018. Această tendinţă este determinată, cu precădere, de clienţii casnici care au migrat în piaţa concurenţială, ca urmare a ofertelor specifice dedicate acestui segment. Paradoxal poate, acest fenomen are loc deşi, în decembrie 2018, Guvernul a aprobat OUG 114/2018, care a reintrodus, de la 1 martie 2019, tarifele reglementate la electricitate.
Cei mai mulţi consumatori au trecut în piaţa concurenţială în februarie – peste 80.000 de consumatori casnici, însă şi în martie, după reintroducerea preţurilor reglementate, cînd circa 70.000 de utilizatori casnici au migrat în piaţa liberă.

ANRE a remarcat că achiziţia de energie electrică pentru clienţii finali s-a realizat cu preponderenţă pe platformele bursei de profil OPCOM: pieţele centralizate (56,21%), Piaţa centralizată pentru serviciul universal (20,08%), PZU (19,31%) şi o mică parte, 9,8%, pe contracte reglementate.
În primul trimestru din acest an, producătorii care au livrat energie în piaţa reglementată au fost Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom (centrala de la Brazi).

Specialiştii ANRE au menţionat, în raport, apariţia OUG 114/2018 şi efectele ei. Principalele modificări au constat în introducerea de tarife reglementate pentru energia electrică vândută consumatorilor casnici în perioada perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022; stabilirea de ANRE a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de FUI clienţilor finali; încheierea de către FUI de contracte reglementate cu producătorii de energie electrică, pentru achiziţia de energie electrică destinată acoperirii consumului consumatorilor casnici; stabilirea de ANRE a cantităţilor şi preţurilor aferente energiei electrice vândute pe baza contractelor reglementate.

Reamintim că liberalizarea pieţei de energie a început la 1 iulie 2013, când 10% din cantitatea de energie furnizată consumatorilor casnici a fost achiziţionată din piaţa liberă, iar întregul proces de liberalizare a fost finalizat la 31 decembrie 2017, însă, din martie 2019 s-a revenit la preţurile reglementate de energie.

Articole din aceeasi categorie