Deputaţii clujeni la raport

Parlamentarii clujeni intră în ultimul an de mandat din actuala legislatură. În această perioadă în care i-au reprezentat pe clujeni în forul legislativ, o parte dintre ei s-au remarcat prin diverse activităţi legate de procesul legislativ, în timp ce unii s-au dovedit eficienţi doar în timpul campaniilor electorale sau a protestelor de stradă. Ziarul Făclia vă prezintă o analiză a activităţii celor zece deputaţi aleşi de clujeni în decembrie 2016.

Printre domeniile faţă de care au manifestat preocupare, se numără infrastructura, sănătatea, mediul şi învăţământul.

Social democraţii clujeni din Camera Deputaţilor s-au remarcat printr-o serie de iniţiative legislative, declaraţii politice făcute în plen, dar şi solicitări de informații de la membrii Executivului făcute prin intermediul întrebărilor şi interpelărilor parlamentare.

Astfel, liderul PSD Cluj, Horia Nasra este iniţiator sau co-iniţiator a 58 de proiecte legislative dintre care opt au fost deja adoptate şi promulgate. Totodată, Nasra a formulat 103 interpelări pentru a găsi soluţii la diverse probleme din judeţul Cluj. Astfel, Nasra a încercat să afle, printre altele, despre problema navigatului ilegal pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, despre modalitatea în care sunt verificate produsele naturiste și de problema tăierilor ilegale de arbori din Parcul Național Apuseni. Nasra a mai fost preocupat de situația proprietarilor de terenuri din zona Luna vizați de procesul de expropriere în vederea extinderii Bazei 71 Aeriană, aceștia reclamând că prețul oferit de stat este foarte mic.   

Un alt reprezentant al PSD Cluj în Camera Deputaţilor este Cornel Itu. Acesta se află la al treilea mandat de deputat iar după alegerile din 2016 şi-a pus semnătura pe 72 de iniţiative legislative. Dintre acestea, 26 au fost deja adoptate şi promulgate.

Una dintre legile iniţiate de Itu este proiectul legislativ privind modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni. Itu mai este coinițiator al proiectului de lege care prevede instalarea de bariere semiautomate la intersectarea liniilor de cale ferată cu drumurile europene. În urma acestui demers au fost deja instalate astfel de bariere la trecerea de cale ferată din localitatea Mica și la intrarea în municipiul Dej dinspre Cluj, fapt care fluidizează traficul și, cel mai important, previne accidentele.

De asemenea, social democratul clujean a mai avut 51 de interpelări, 9 luări de cuvânt în plen şi 37 de declaraţii politice.

Deputatul Cristina Burciu se află la primul mandat de parlamentar şi activează în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Potrivit datelor prezentate de Camera Deputaţilor, Burciu şi-a pus semnătura pe nu mai puţin de 78 de proiecte legislative, 26 dintre acestea fiind adoptate şi promulgate. Social democrata a fost preocupată de promovarea unei legi privind protecţia persoanelor cu boală celiacă din România. Tot Burciu a încercat să promoveze o lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.

Totodată, deputatul de Cluj a formulat nu mai puţin de 140 de întrebări şi interpelări și a susținut 60 de declarații politice.

Parlamentarii PNL de Cluj au încercat şi ei în cei trei ani de mandat din actuala legislatură, cu instrumentele pe care le-au deţinut, să satisfacă interesele electoratului care i-a trimis în Parlament. În acest sens, deputatul Adrian Oros a iniţiat sau a semnat 85 de proiecte legislative, dintre acestea 13 fiind promulgate. Oros a fost preocupat, printre altele, de modificarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001 privind venitul minim garantat și modificarea Legii privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

La capitolul intervenţii în plen, Oros are 43 de luări de poziţie. De asemenea, liberalul clujean a mai susţinut cinci declaraţii politice şi a formulat 42 interpelări şi întrebări. De precizat că Adrian Oros face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte până în noiembrie 2019 când a fost numit ministru al Agriculturii.

Deputatul liberal Florin Stamatian se află la primul mandat de parlamentar şi activează în cadrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie, având funcţia de vicepreşedinte. În cei trei ani de mandat în Camera Deputaţilor, Stamatian şi-a pus semnătura pe 95 de propuneri legislative şi a înaintat 39 interpelări. Printre priorităţile liberalului clujean s-au numărat promovarea Legii privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale și propunere legislativă pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor.Tot Stamatian şi-a pus semnătura pe proiectul de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Deputatul Sorin Moldovan se află şi el la primul mandat în forul legislativ al României. Din datele prezentate de Camera Deputaţilor, liberalul pare a fi printre cei mai activi dintre aleşii clujeni. Astfel, pe parcursul celor trei ani de mandat, Sorin Moldovan a susţinut nu mai puţin de 253 de întrebări şi interpelări. Totodată, liberalul a iniţiat sau a fost co-iniţiator a 107 de iniţiative legislative, 15 dintre acestea fiind deja promulgate. Printre acestea se numără proiectul de lege privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

La capitolul intervenţii în plen, Moldovan a reuşit să aibă 67 de luări de cuvânt şi să susţină nouă declaraţii politice.

Deputatul ALDE de Cluj, Steluţa Cătăniciu se află la al doilea mandat de parlamentar şi face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. De asemenea, Cătăniciu este membru în Comisia specială comună a Camerei Deputatilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei şi în Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. De la preluarea celui de al doilea mandat de deputat, Cătăniciu a iniţiat sau a fost coinițiator la 27 de proiecte legislative, nouă dintre acestea fiind deja adoptate și promulgate. Printre acestea se numără proiectul de lege privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României sau cel privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Steluța Cătăniciu a mai avut 19 intervenții în plen și o interpelare parlamentară.

Un alt reprezentant al clujenilor în Camera Deputaţilor este Emanuel Ungureanu. Acesta a fost ales pe lista USR şi se află la primul mandat în Parlamentul României. Ungureanu este vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie. Până acum, deputatul USR a reuşit să-şi pună semnătura pe 104 propuneri legislative şi să susţină şase declaraţii politice. Totodată, parlamentarul clujean a formulat 54 întrebări şi interpelări şi a avut 60 de intervenţii în plen. Printre preocupările lui Ungureanu se numără promovarea unei legi privind parteneriatul civil sau adoptarea unei legi care să permit acordarea unui pachet-trusou pentru nou-născut.

Deputatul Adrian Dohotaru a fost ales pe listele USR însă în luna octombrie 2018 şi-a dat demisia din partid. Până acum, Dohotaru a reuşit să-şi pună semnătura pe 51 de propuneri legislative şi să susţină 38 de declaraţii politice. De asemenea, parlamentarul clujean a adresat 100 întrebări şi interpelări şi a reuşit să intervină de nouă ori în plen. Printre preocupările lui Dohotaru au fost cele legate de acordarea unor drepturi pentru romii deportați în Transnistria sau de recuperarea prejudiciului în cazurile de corupție.

Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, se află şi el la primul mandat de parlamentar, activând în cadrul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. Bilanţul deputatului UDMR după primii doi ani de mandat este următorul: 34 luări de cuvânt, două declaraţii politice, 75 de propuneri legislative şi 13 întrebări şi interpelări.

Prin intermediul interpelărilor şi întrebărilor formulate, Csoma Botond a dorit, printre altele, să afle care este situația lucrărilor de reabilitare a podului de peste râul Arieş pe varianta Turda. În timpul legislaturii 2016-2019, doi dintre deputații clujeni care au primit mandat în 2016 pe listele unui partid au părăsit formațiunea care i-a trimis în Parlament. Este vorba de Adrian Dohotaru și de Cristina Burciu.

C. PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Deputaţii clujeni la raport

  1. ovi

    Cea mai tare a fost coana Cataniciu, ea alaturi de Ciordache si gasca au facut praf legile justitiei. Bravos coano , ai fost sluga perfecta a infractorilor…