Cutremurul din Sălaj, înregistrat și de stația seismică Mărișel

Cutremurul produs miercuri dimineața în județul Sălaj a fost înregistrat și de stația seismică instalată în incinta Observatorului Astronomic din Mărișel.

„În dimineața zilei de 1 mai 2019, la ora 9:00:07, un eveniment seismic neobișnuit pentru județul Sălaj a avut loc în periferia localității Zalău: un cutremur cu magnitudinea M 4.1, la adâncimea de 2 km. Având în vedere că a fost o mișcare seismică de mică adâncime, efectele sale au fost resimțite doar pe o arie restrânsă, de câteva zeci de kilometri. Astfel, una dintre stațiile seismice care au înregistrat această mișcare telurică este cea din Mărișel (județul Cluj), aflată la distanță de 59 km de epicentrul cutremurului” – a declarat, pentru Făclia, fizicianul Paul Dolea.

Stația seismică a fost instalată în urmă cu doi ani în incinta Observatorului Astronomic din Mărișel și este operată de Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Stația seismică Mărișel face parte din Rețeaua Națională de stații seismice, iar datele culese aici sunt transmise prin satelit către sediul INCDFP. Datele înregistrate la sediul Institutului contribuie atât la schimbul internațional de date dintre INCDFP și Centrele internaționale de date, cât și la realizarea buletinului seismic internațional.

Potrivit declarației fizicianului Paul Dolea, cu toate că zona Mărișel este liniștită din punct de vedere seismic, stația seismică amplasată aici este importantă în stabilirea coordonatelor geografice exacte și a magnitudinii cutremurelor ale căror epicentre se află la sute sau mii de kilometri distanță.

În imagini, localizarea cutremurului din dimineața zilei de 1 mai 2019 și seismograma înregistrată la Mărișel, furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Cutremurul din Sălaj, înregistrat și de stația seismică Mărișel

  1. Paul Dolea

    Ii rog pe cei care au simtit efectele acestui cutremur sa acceseze saitul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului http://www.infp.ro/ iar in caseta aferenta acestui cutremur sa dea click pe „Estimare intensitate”. Apoi, pe pagina care se deschide sa dea click pe campul „L-am simtit!” si sa completeze scurtul chestionar care va fi afisat. Informatiile culese in acest mod vor permite cercetatorilor INCDFP estimarea efectelor de suprafata ale acestui cutremur in zona in care a fost resimtit.