Cum se îmbogăţesc bisericile ungureşti pe seama şcolilor cu predare în limba maghiară

Municipalitatea clujeană e nevoită să plătească în continuare din bugetul local sume considerabile pentru chiria la şcolile şi grădiniţele care au rămas fără sedii în urma procesului de retrocedare. În cursul anului şcolar 2018-2019 primăria clujeană a achitat peste 1,3 milioane de lei iar pentru anul şcolar viitor suma rămâne la acelaşi nivel sau chiar e posibil să crească deoarece administraţia locală nu a găsit soluţii pentru rezolvarea problemei spaţiului la vreuna din unităţile de învăţământ aflate în chirie.

Cea mai mare sumă este plătită pentru Liceul Teologic Reformat. Pentru spaţiul în care funcţionează această unitate de învăţământ, Primăria plăteşte, anual, Eparhiei Reformate de Ardeal suma de 383,286 lei. Tot la Eparhia Reformată, municipalitatea achită anual 36.000 lei pentru spaţiul în care funcţionează Grădiniţa cu program prelungit „Trenuleţul Veseliei’’. O altă şcoală fără clădire proprie este Liceul Teologic Unitarian „J. Zsigmon” de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Pentru spaţiul deţinut de Episcopia Unitariană, municipalitatea plăteşte, anual, suma de 268.628 lei. Tot Episcopia Unitariană mai încasează anual suma de 112.760 lei pentru spaţiul în care funcţionează Liceul „Brassai Samuel”.

Alţi 139.860 lei ajung lunar la Oficiul Provincial al Franciscanilor pentru un spaţiu de pe strada Victor Deleu folosit de Liceul „Apaczai Csere Ianos’’. Până în urmă cu opt ani în spaţiul de pe strada Victor Deleu a funcţionat Liceul de Muzică Sigismund Toduţă. În contextul retrocedării clădirii în favoarea Oficiului Provincial al Franciscanilor, şcoala de muzică a fost evacuată. Ce e interesant e faptul că, ulterior, în spaţiul rămas gol de pe strada Victor Deleu au fost aduse clase de la Liceul „Apacsai Csere Janos’’, deşi numărul de elevi ai acestei şcoli nu a crescut pentru a fi nevoie de noi spaţii.

O altă sumă considerabilă din bugetul municipiului Cluj-Napoca ajunge la Fundaţia Educaţie pentru Libertate. Astfel, această fundaţie încasează anual 221.104 pentru spaţiul în care funcţionează Liceul Waldorf.  Şi Asociaţia Română pentru Promovarea Pedagogiei are închiriat un spaţiu pentru Liceul Waldorf pentru care primeşte anual 46.767 lei. De asemenea, din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca ajunge anual la Consiliul Judeţean Cluj suma de 38.053 lei pentru spaţiile de la Cluj-Arena în care îşi desfăşoară activitatea Liceul cu Program Sportiv.

Şi Universitatea „Babeş-Bolyai” are un spaţiu închiriat pentru o grădiniţă şi pentru care primăria alocă anual 2.736 lei. Tot pentru un spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa „Neghiniţa’’, Primăria Cluj-Napoca plăteşte chirie unei persoane fizice suma de 21.027 lei anual. O altă persoană fizică încasează, anual, de la bugetul local suma de 61.000 lei pentru un imobil în care îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa „Mica Sirenă’’.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Cum se îmbogăţesc bisericile ungureşti pe seama şcolilor cu predare în limba maghiară

  1. feritata

    Nu inteleg care e problema,ca cineva plateste chirie pentru un spatiu care nu-i apartine,chiar daca acel cineva este primaria localitatii!! Din moment ce exista lege pentru retrocedarea tuturor cladirilor confiscate de comunisti,nu vad care este durerea unora care sunt paraleli cu aceste probleme!!