Creştere semnificativă în afacerile din comerţul cu amănuntul

In primele nouă luni a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 7,1% comparativ cu rezultatele consemnate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit informaţiilor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea s-a datorat avansului înregistrat în vânzările de produse nealimentare (cu 8,8%), în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (cu 7,3%) şi în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (cu 5,1%).

Insă, în ultima lună a intervalului anlizat, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut pe ansamblu cu 2,6% faţă de luna anterioară, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (cu 5,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (cu 5,2%), diminuări care nu au putu fi compensate de majorarea cu 1,6% consemnată de vânzările de produse nealimentare. Faţă de luna septembrie a anului anterior, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,8%.
Reamintim că cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de întreprindere într-o perioadă, venituri provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Campioni europeni la creşterea în comerţ

Septembrie a fost a treia lună consecutivă în care volumul comerţului cu amănuntul în România a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu un avans de 7% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că în Uniunea Europeană (UE) s-a înregistrat un avans de 3,2%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,6%, în timp ce vânzările de combustibili s-au majorat cu 2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1,7%.
De la o lună la alta, septembrie 2019 comparativ cu august 2019, comerţul cu amănuntul din Uniune a avut un avans de 0,2%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de combustibili au crescut cu 0,3%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare s-au majorat cu 0,1%.

Articole din aceeasi categorie