Companiile româneşti de medicamente generice cer modificarea taxei clawback

medicamenteAsociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Parlamentului să nu dezbată bugetul sănătăţii separat de revizuirea taxei clawback, „pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale şi dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil”.

Într-un comunicat, APMGR atrage atenția că, în cadrul fiscal actual, orice alocare bugetară suplimentară pentru medicamente sfîrșește prin a fi plătită de producătorii de medicamente, prin taxa clawback. Asociaţia apreciază că producătorii de medicamente generice sînt cei mai afectați de modul de calcul actual al taxei și vor fi nevoiți să continue disponibilizările de personal și retragerea de pe piață a medicamentelor al căror preț a ajuns sub costul de producție. „Autorităţile trebuie să decidă dacă vor să continue politica actuală de distrugere a producției locale de medicamente, care înseamnă atît pierderea de investiții majore cât și de locuri de muncă. O astfel de politică va duce la pierderi semnificative pentru bugetul de stat, având în vedere că producătorii locali de medicamente generice contribuie, prin impozite directe și indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul României,” afirmă Dragoș Damian, președintele APMGR.

În opinia APMGR, dezbaterile legate de bugetul alocat sănătății în 2015 trebuie corelate cu creșterea bugetului de referință pe baza căruia se calculează taxa clawback, la un nivel de minimum 1.650 milioane RON per trimestru – în creştere cu 10% faţă de prezent -, și cu adoptarea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice. Asociaţia susţine că „fără aceste prevederi, atît bugetul de stat va fi afectat, cît şi pacienţii, care vor trebui să plătească mai mult pentru acelaşi tratament.”

Conform datelor furnizate de APMGR, începînd cu anul 2011, cînd a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din acestea (888 de medicamente) aveau un preţ mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România.

APMGR (www.apmgr.org) este o organizație non-guvernamentală, indepedentă, ale cărei companii membre APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj Napoca, Tîrgu Mureș și Timișoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice, care acoperă toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, pînă la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Articole din aceeasi categorie