Comerţul ilegal cu ţigări a scăzut în Transilvania

tigariÎn 2014, media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete a crescut în toate regiunile ţării, comparativ cu 2013, cu excepţia zonelor de nord-vest (din care face parte şi judeţul Cluj) – scădere cu 3,1% pînă la 16,9% şi vest – unde traficul a rămas relativ constant, 27,9% în 2014, faţă de 27,7% cît era în anul precedent.

Potrivit unui studiu realizat de compania Novel, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră în cursul anului trecut a fost nord-est (creştere cu 7,2% faţă de 2013, pînă la 33,2%). O creştere importantă s-a înregistrat şi în sud-est (cu 4,2% faţă de 2013, pînă la 14,6%). Şi datele furnizate de Direcţia Generală confirmă o creştere a pieţei negre în zonele de Nord, Vest şi Nord-Est.

Din punct de vedere al provenienţei, şi în 2014 “cheap whites” (albe ieftine – n.r.) au continuat să deţină cea mai mare pondere, de 46%, în creştere cu 12,6% faţă de 2013. Totodată, anul trecut, comparativ cu 2013 a scăzut ponderea produselor provenite din republica Moldova (cu 3,4%, pînă la 19,5%), Ucraina (cu 5,2%, pînă la 19,3%) şi Serbia (cu 6,7%, pînă la 2,6%).

În opinia celor producătorilor de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lîngă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucît comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.). Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Articole din aceeasi categorie