Comenzile noi au contribuit la creşterea producţiei industriale

În primele două luni din acest an, producţia industrială a fost cu 1% mai mare comparativ cu cea realizată în perioada similară a anului trecut, majorarea fiind susţinutăşi de avansul înregsitrat de comenzile noi.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că majorările s-au datorat datorită creşterilor industriei prelucrătoare (cu 1,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 0,2%), care au compensdat scăderea de 0,2% din industria extractivă. Faţă de luna anterioară, producţia industrială a crescut cu 5,7%, fiind susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (cu 9,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8,8%, respectiv cu 2,3%.

Comenzile noi au crescut cu peste 7%

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în primele două luni ale acestui an cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2018. Creşterea s-a datorat avansului înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 12,5%), industria bunurilor de capital (cu 9,3%), industria bunurilor intermediare (cu 4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 3,5%).
În februarie, comparativ cu luna precedentă, comenzile noi din industria prelucrătoare s-au majorat cu 3,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (cu 10,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 4,2%), industria bunurilor intermediare (cu 2,7%) şi în industria bunurilor de capital (cu 2,5%).
Raportat la februarie 2018, în a doua lună a acestui an comenzile noi din industria prelucrătoare au urcat cu 6,8%, datorită majorărilor înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 10,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 9,0%), industria bunurilor de uz curent (cu 8,3 %) şi în industria bunurilor intermediare (cu 0,1%).

România, printre statele europene cu creşteri ale producţiei industriale

În februarie, producţia industrială a scăzut a stagnat pe ansamblul Uniunii Europene (UE) comparativ cu luna anterioară, iar în rândul statelor membre cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Polonia (cu 1,7%), Bulgaria (cu 1,5%), Ungaria (cu 1%), Letonia (0,9%) şi România (cu 0,8%).

Datele publicate, de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în ritm anual, producţia industrială a crescut cu 0,3% în UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Polonia (6,8%), Bulgaria (6,6%) şi Ungaria (5,9%). În România producţia industrială a crescut cu 1,9% comparativ cu februarie 2018.

Articole din aceeasi categorie