Cluj-Napoca vînează fonduri elveţiene nerambursabile pentru proiectele ecologice

Municipalitatea clujeană vrea să atragă fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de guvernul elveţian pentru proiecte ce vizează îmbunătăţirea mediului înconjurător.

În şedinţa de ieri, consilierii locali clujeni au aprobat angajamentul de a susţine proiectele pentru care se solicită finanţare, în ipoteza selectării proiectelor propuse de municipalitate ca eligibile în program, procentul de cofinanţare fiind de 15%.

Finanţările accesibile prin Programul de cooperare româno-elveţian vor fi direcţionate către investiţii în reabilitarea termică unor clădiri din patrimoniul municipiului, în principal şcoli şi grădiniţe, pentru instalarea unor panouri solare pentru centralele termice ale RAT, pentru reabilitarea unor staţii de transport în comun şi dotarea lor cu instalaţii de iluminat bazate pe panouri solare şi pentru achiziţionarea de mijloace de transport ecologice (troleibuze). Suma nerambursabilă care poate fi atrasă este de maxim 85% din valoarea totală eligibilă a unui proiect.

“Pentru noi orice sursă de finanţare disponibilă este un obiectiv important în încercarea de a suplimenta bugetul de investiţii al municipiului. Accesarea acestui fond nerambursabil elveţian ar putea grăbi implementarea proiectelor de reabilitare a unor clădiri publice, sau ar creşte semnificativ ritmul de achiziţie a unor noi mijloace de transport în comun, nepoluante” a declarat primarul Sorin Apostu.

Finanţarea asigurată de guvernul elveţian pentru aria tematică „Îmbunăţăţirea mediului înconjurător’’ se ridică la 37 milioane franci elveţieni.
Guvernul a încheiat anul trecut cu Consiliul Federal Elveţian un acord cadru privind fonduri nerambursabile în valoare de 181 milioane de franci elveţieni (135 milioane euro), care vor fi acordate României pentru reducerea decalajelor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Contribuţia acoperă domenii tematice precum securitatea, stabilitatea şi sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local şi regional, modernizarea sistemului judiciar), mediu şi infrastructură, promovarea sectorului privat, dezvoltarea socială şi a resurselor umane.

În cadrul acestei finanţări, în general, beneficiarii trebuie să asigure o cofinanţare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu excepţia cofinanţării asigurate de instituţiile publice, caz în care contribuţia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile şi de organizaţiile neguvernamentale, caz în care este prevăzută o contribuţie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.

C.P.

Articole din aceeasi categorie