Cluj-Napoca rămâne oraşul chiriilor exorbitante

Cluj-Napoca rămâne în continuare oraşul cu cele mai mari chirii din ţară, fiind egalat pe segmentul apartamentelor de două camere doar de Bucureşti, pe fondul unei majorări a cererii în capitală şi al stagnării acesteia în oraşul nostru.

În București chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere este 420 de euro pe lună, în creștere de la 410 euro pe lună în al treilea trimestru al anului trecut. Potrivit unui raport de piaţă realizat desite-ul specializat imobiliare.ro, același tip de apartament poate fi închiriat, în Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe lună. Pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pentru apartamente cu două camere se situează orașele Timișoara și Brașov, unde proprietarii cer, în medie, 350 de euro pe lună. Urmează Iașiul, cu o scădere de la 350 de euro pe lună la 330 de euro pe lună, aceeași chirie medie, de 330 de euro pe lună, fiind practicată și în Tulcea, în vreme ce în Târgu Mureș, pretențiile proprietarilor ajung la 320 de euro pe lună. In Constanța un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună, la fel ca în Ploiești. Imediat sub nivelul de 300 de euro se situează Sibiul, cu 280 euro pe lună, Craiova şi Focşani, cu 260 euro pe lună. Urmează un grup consistent de oraşe în care chiria este de 250 euro pe lună, printre acestea figurând Piteşti, Buzău, Galaţi, Alba Iulia, Arad sau Brăila. Circa 200 de euro pe lună este chiria solicitată într-o serie de reședințe de județ, precum Târgoviște, Satu Mare, Drobeta Turnu-Severin, Piatra Neamț, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea sau Slatina. Dintre reşedinţele de judeţ, în Reşiţa există cea mai mică chirie pentru un apartament de două camere, de 180 de euro pe lună.

Creşte în continuare oferta de închirieri

Oferta de închirieri a fost, la nivelul celor șase mari centre regionale, cu 8,5% mai mare decît în 2018, tendința general ascendentă fiind resimțită în majoritatea orașelor analizate, în frunte cu Brașovul (creştere cu 32,8%) și continuând cu Cluj-Napoca (majoare cu 17,9%), Iași (avans de 11,1%), Constanța (creştere cu 8,9%) și București (majorare cu 8,1%). Excepția de la regulă o constituie Timișoara, unde oferta pe închirieri este cu 7,5% mai mică decât în urmă cu un an.

Orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat rămâne Bucureștiul, unde au fost disponibile în trimestrul trecut, 8.210 asemenea anunțuri. În toate celelalte mari orașe ale țării, volumul ofertelor de închirieri se situează la mai puțin de 3.000 și, în unele cazuri, chiar la mai puțin de 2.000. Astfel, numărul ofertelor ajunge la 2.770 în Cluj-Napoca, la 2.420 în Timișoara, la 1.300 în Constanța, la 1.210 în Iași și, respectiv, la 1.110 în Brașov.

Articole din aceeasi categorie