Cluj-Napoca nu figurează între primele 500 de oraşe inovative

Raportul global „Innovation Cities 2019”, publicat de 2thinknow şi preluat de Forumul Economic Mondial, arată că oraşul nostru nu se clasează nici măcar între primle 500 de centre urbane din punctul de vedere al transformării unei idei inovatoare într-o inovaţie aplicată cu succes.

Raportul arată, surpinzător poate, că în prezent condiţiile pe care le oferă Bucureştiul pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovaţie aplicată cu succes, la nivel regional sau global, clasează capitala ţării noastre pe locul 171 la nivel mondial. În schimb, Timişoara urcă 36 de poziţii şi ajunge pe locul 394 în lume, dar Cluj-Napoca lipseşte din topul celor mai inovatoare 500 de oraşe ale lumii.
Înaintea oraşelor din România se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 (în urcare de două locuri), Budapesta – locul 79 şi Varşovia – locul 114. În fruntea clasamentului mondial al inovării se află, în ordine, New York, Tokio şi Londra, în timp ce, la nivel european primele trei poziţii sunt ocupate de Londra, Paris şi Berlin.

Conform aprecierilor făcute de organizaţia neguvernamentală INACO (Iniţiativa pentru Competitivitate), trei factori modelează indicele de inovare a oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica altora. Altfel spus, inovaţia trece de la idee la implementare dacă oraşul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovaţiilor (transport, universităţi, afaceri, capital de risc, spaţii de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), şi apoi,este comunicată în pieţe conexe ale inovaţiilor. În viziunea specialiştilor INACO, oraşele mai competitive atrag talente şi capital, recrutează muncitori calificaţi şi creează un ciclu de inovare şi prosperitate pentru toţi.

„New York ocupă primul loc în lume şi în ultimul raport al competitivităţii urbane. O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureştiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la acest ultim Raport al Competitivităţii Urbane 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziţii, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială, de capacitatea de inovare. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetăţeni, companii, autorităţi locale şi guvern”, se notează într-un comunicat al INACO, citat de Agerpres.

Articole din aceeasi categorie