Cluj-Napoca-al doilea cel mai poluat oraş din România

O informaţie care ar trebui să le dea bătăi de cap autorităţilor locale clujene: Cluj-Napoca este al doilea cel mai poluat oraş din România, potrivit unui studiu realizat de IQAir Air Visual. Pe primul loc în clasamentul celor mai poluate localităţi din România se afla municipiul Iaşi iar pe locul trei a fost clasat Braşovul, care este urmat de Bucureşti. Conform aceluiaşi studiu, oraşele din România în care aerul este curat sunt Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi şi Brăila. IQ AirVisual este o organizaţie elveţiană care culege date despre calitatea aerului la nivel global. În România, organizaţia a monitorizat şi 22 de oraşe. În ceea ce priveşte clasamentul la nivel global, acesta este dominat de localităţi din India, China şi Pakistan. Potrivit datelor oficiale, în toată lumea, peste 6,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor asociate poluării. 25.000 dintre ei sunt din România.

În Planul de Calitate a Aerului pentru municipiul Cluj-Napoca(2016-2021) se arată că factorii care generează poluarea aerului sunt traficul rutier, feroviar şi aerian, sistemele de ardere pentru încălzirea locuinţelor şi birourilor, instalaţiile pentru producerea energiei termice şi groapa de gunoi de la Pata Rât. În aerul din Cluj-Napoca se găsesc particule în suspensie (PM10 şi PM 2,5), dioxid de sulf, monoxid de carbon (CO), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd) şi nichel (Ni). Ce e şi mai grav e că din cauza poluării, anual mor în medie 800-900 de persoane/an în Cluj de boli cauzate sau asociate cu poluarea aerului.

Potrivit documentului amintit, una dintre sursele principale de poluare este transportul rutier. La nivelul anului 2014, cantitatea de emisii dioxid de azot NO era de 0,001061 tone/an iar de oxizi de azot NOx era de 726.647 tone/ an.

Un alt sector care influenţează calitatea aerului în Cluj-Napoca este cel în surse staţionare de mică putere în care sunt incluse instalaţiile de ardere de mică putere destinate, în principal, încălzirii spaţiilor şi preparării apei calde menajere pentru sectoarele rezidenţial şi nerezidenţial. Pericolul din aer mai vine şi din sectorul deşeuri. Inexistenţa unui depozit autorizat de deşeuri la nivelul judeţului este o problemă pentru mediu, atrag atenţia experţii.

Planul de Calitate a Aerului pentru municipiul Cluj-Napoca(2016-2021) arată că poluarea din aer poate fi fatală pentru anumite persoane. Documentul mai arată că bolile asociate poluării aerului sunt: tumorile, bolile endocrine, bolile aparatului circulator, bolile aparatului respirator şi bolile congenitale.

Ce se poate face

Pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din Cluj-Napoca, experţii care au realizat Planul de Calitate a Aerului propun mai multe măsuri. Printre acestea se numără realizarea centurii metropolitane, înnoirea parcului auto, izolarea termică a locuințelor și instituțiilor, stimularea locuitorilor să rămână în sistemul centralizat de termoficare, sunt realizate centrale noi de cvartal pentru zonele unde nu este extinsă rețeaua de termoficare, atragerea de noi abonați în sistemul centralizat de termoficare prin aplicarea diferențiată a bazei de impozitare în funcție de metodele de încălzire a locuinței, intensificarea controalelor RAR pentru identificarea autoturismelor a căror catalizatori și filtre nu corespund normelor în vigoare, verificarea întreținerii la zi a aeronavelor de către operator, încurajarea populației de a folosi mijloacele de transport public în orașe și municipii, încurajarea operatorilor de transport public local, județean de a utiliza autobuze, microbuze, autocare etc. cu motorizări de generație nouă, hibrid, electrice prin caietele de sarcină din cadrul licitațiilor şi întreținerea și realizarea pistelor de biciclete.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Cluj-Napoca-al doilea cel mai poluat oraş din România

  1. Aiurel

    Corect: AL DOILEA ORAȘ CA POLUARE. Sau AL DOILEA DINTRE CELE MAI POLUATE ORAȘE. „Al doilea cel mai” (un nonsens logic, din păcate foarte răspândit mai nou…) nu există pentru că „cel mai” e doar unul (care, în cazul nostru, nu e Clujul).