Cluj Innovation City prinde contur

creic+team 1Primarul Emil Boc a verificat miercuri stadiul lucrărilor la primele investiţii derulate din fonduri europene – Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul TEAM (Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microintreprindere) – care fac parte din amplul proiect Cluj Innovation City. Prin cele două investiţii vizitate ieri, care se realizează pe o suprafaţă totală de aproximativ 17 hectare de teren, municipalitatea urmăreşte realizarea şi dezvoltarea unor structuri de sprijinire a afacerilor din domeniul industriilor creative, care să ofere servicii specializate actorilor în domeniu. „Aici este locul unde se va dezvolta şi se va extinde Clujul. Este parte a unui proiect cu peste 100.000 de locuitori cu peste 20.000 de locuri de muncă, Cluj Innovation City. Faptul că acest proiect nu este doar pe hîrtie, ci o realitate, o demonstrează cele două proiecte aflate în derulare aici, care reprezintă primele investiţii în noul centru de dezvoltare a afacerilor – Cluj Innovation City. Am vrut să ne asigurăm că lucrările se derulează conform graficului şi că vor fi gata la termen. Obiectivul nostru este să generăm aici cît mai multe locuri de muncă”, a arătat primarul Emil Boc”, precizînd că, la cele două proiecte cofinanţarea primăriei este de 50%, ambele avînd împreună o valoare de aproximativ 95 de milioane de lei..Municipalitatea estimează că prin realizarea acestor investiţii vor fi atraşi cel puţin 40 de agenţi economici şi vor fi create 240 de noi locuri de muncă.

creic+team3Amintim că ordinul de începere a lucrărilor pentru CREIC a fost transmis constructorului în 10 iunie 2013, termenul de finalizare fiind luna mai a anului viitor. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, asistenţa financiară nerambursabilă solicitată fiind de 21.997.696,94 de lei. Contratul de execuţie a fost adjudecat la o valoare de 52.154.110,93 de lei, municipalitatea reuşind să economisească peste 6.200 de lei. La Centru TEAM, lucrările au început în 2 iunie 2014, urmînd ca acestea să fie terminate în iulie 2015. Valoarea totală a proiectului se ridică la 37.436.728,18 de lei, iar cea a asistenţei financiare nerambursabile solicitate, la 17.299.055,86 de lei. Contractul de execuţie a fost adjudecat la de 34.708.282 de lei, municipalitatea făcînd astfel o economie de peste 2.700 de lei.

Potrivit edilului, sumele economisite vor fi utilizate pentru construirea drumului de acces spre Lomb – locaţia unde se construiect CREIC şi Centrul TEAM. Avînd o lungime de 1,7 km, acesta este un alt proiect pe care municipalitatea intenţionează să-l deruleaze în zonă. „Acest drum va avea 4 benzi, încă nu e contractat, dar din economiile pe care le-am făcut la celelate proiecte, avem toate şansele să obţinem finanţarea lui, chiar dacă nu integral. N-a fost cuprins în schema iniţială, pentru că avem deja o supracontractare pe toate proiectele europene de 117%. Deja am făcut economii ca şi acest proiect european să poată fi finanţat din acest exerciţiu financiar cu o bună componentă europeană. Urmează să continuăm negocierile cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi să obţinem finanţare, chiar dacă va trebui să punem o parte din aceşti bani din bugetul local”, a explicat primarul.

Precizăm că de exploatarea în condiţii optime a CREIC şi TEAM se ocupă Societatea de administrare Cluj Innovation Park, societate pe acţiuni, înfiinţată în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi ale OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Prin Hotărîrea Consiliului Local al Municipiului Cluj – Napoca nr. 101/2014, modificată şi completată cu HCL 172/2014, s-a aprobat înfiinţarea societăţii, statutul şi actul constitutiv al acesteia.
A.S.

Articole din aceeasi categorie