Ce spun primarii din judeţul Cluj despre obligaţia de racordare la canalizare

O circulară a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost trimisă către toate primăriile şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise. Primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar susţine că la nivelul acestei unităţi administrative a fost derulată încă de anul trecut o campanie pentru a-i determina pe locuitori să înţeleagă că trebuie să se racordeze la canalizare. Edilul a menţionat că dintre localităţile acestei comune doar în Jucu de Mijloc nu sunt racordate toate gospodăriile la canalizare. „Noi avem deja un proiect de extindere a canalizării în această localitate şi sperăm ca toate gospodăriile din Jucu de Mijloc să fie cât de repede racordate la canalizare’’, a spus Pojar. Horia Şulea, primarul din Floreşti, cea mai mare comună din România, este de părere că măsura este bună, precizând că satul Floreşti, care este reşedinţă de comună şi satul Luna de Sus sunt canalizate în integralitate. „Măsura de interzicere a foselor septice este bună, şi mă refer la cele neecologice, pentru că cele ecologice se folosesc în toată lumea şi iese o apă conformă. Nu sunt de acord cu decantoare şi WC-urile în fundul curţii, nu faci altceva decât să poluezi pânza de apă freatică”, a subliniat Şulea.
La rândul lui, primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu (PSD), susţine că măsura interzicerii foselor septice şi a WC-urilor este una „firească şi şi normală’’. Lucia Sucia a declarat că persoanele fizice şi juridice care nu se branşează la canalizare nu vor beneficia de apă potabilă.
„Este o măsură firească şi normală, un semn de civilizaţie până la urmă. De ce investim zeci de milioane de euro în reţele de canalizare dacă locuitorii preferă să nu se branşeze şi să-şi deverseze fosele în rigole? Noi nu vom face la nivelul Primăriei Chinteni nicio listă cu persoanele fizice şi juridice care au acces la reţeaua de canalizare pentru că lucrurile sunt foarte clare: cine nu se branşează la canalizare nu va beneficia de apă potabilă. Nu este firesc ca, în acest secol, să nu te branşezi la reţeaua de canalizare şi nu mai pot tolera situaţiile care au fost, cu fose septice de ultimă generaţie, şi să spui că dai drumul la apă curată în rigolele din faţa casei, dar vara nu poţi să treci din cauza mirosului. Trebuie să intrăm odată în rândul oamenilor civilizaţi”, a spus Suciu.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ce spun primarii din judeţul Cluj despre obligaţia de racordare la canalizare

  1. Rottendame

    Într-o ţară a cărei locuitori folosesc mai mult parfum decât săpun, o şi mai mare prioritate ar trebui să fie accesul la apă. În ceea ce priveşte accesul la apă, multe localităţi rurale din România par a fi în secolul XIX.